ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΥΔΡΑΣ

Η διαδρομή από την παραλία της Ύδρας μέχρι το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας είναι περίπου 55 λεπτά. Στην παραλία ο πρώτος δρόμος αριστερά οδηγεί στο γήπεδο και στη συνέχεια στην πευκόφυτη περιοχή της Μονής της Αγίας Φωτεινής.

Από την Αγία Φωτεινή παίρνουμε ένα χωμάτινο μονοπάτι και μετά από λίγο φθάνουμε στον ‘Μύλο’, ένα πέτρινο κτίσμα του 18ου αιώνα, το οποίο αποτελούσε μονάδα παραγωγής επεξεργασίας σίτου. Σ’ αυτό το σημείο ο δρόμος χωρίζεται σε δύο μονοπάτια, τα οποία οδηγούν στα Μοναστήρια της Αγίας Ματρώνας και της Αγίας Τριάδας.

Η Ι. Μονή της Αγίας Τριάδας είναι κτισμένη ψηλά στην κορυφή του βουνού πάνω από την περιοχή Μανδράκι, ανατολικά του οικισμού, εκεί που κατέληγε ο δρόμος που κατασκεύασε η Δημογεροντία της Ύδρας τον 18ο αιώνα.

Η ανέγερση της Μονής προσδιορίζεται το 1704 με κτήτορά της, τον ιερέα Αντώνιο Οικονόμου. Ο Αντώνιος άφησε όλη του την περιουσία στη Μονή της Αγίας Τριάδας με διαθήκη του το 1736.

Ο Παρθένιος υπήρξε ηγούμενος στα τέλη του 18ου αιώνα και ο Χρύσανθος Καρατζάς (1839-1884), ήταν αυτός που επισκεύασε το Μοναστήρι γιατί είχε ερειπωθεί και αγόρασε τη γη γύρω από αυτό.

Στην Επανάσταση του 1821 η Μονή της Αγίας Τριάδας πρόσφερε οικονομική υποστήριξη στους αγωνιζόμενους Έλληνες. Το 1825, ο Τσάμης Καρατάσσος οχύρωσε το Μοναστήρι για απόκρουση τυχόν εισβολής.

Το 1915 μια μεγάλη σε ένταση θύελλα έκανε φοβερές καταστροφές στην Αγία Τριάδα αφού κατέστρεψε τον τρούλο και ένα μεγάλο μέρος της στέγης του καθολικού. Τις ζημιές της Μονής αποκατέστησε με δικά του έξοδα το 1916 ο μεγάλος Υδραίος ευεργέτης Γκίκας Ν. Κουλούρας.

Στην Ιερά Μονή έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα η Οσία Φωτεινή η ερημήτις, της οποίας σώζεται το κελί όπου ασκήτευε. Το 1938 αναχώρησε για άσκηση στην έρημο του Ιορδάνη.

Κατά την κατοχή και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 η Μονή συντηρήθηκε από τον πατέρα Χρύσανθο Κανέλλη, εφημέριο της Αγίας Βαρβάρας.

Την τετραετία 1970-1974 έγινε ανακαίνιση στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος με την επίβλεψη του μακαριστού μητροπολίτη Ύδρας Ιερόθεου και εκείνη την εποχή μετατράπηκε σε Οίκο Πατερικής Διακονίας. Ηγούμενος της Μονής διετέλεσε ο π. Τιμόθεος Θανόπουλος από το 1968 έως το 2004 που κοιμήθηκε.

Τρεις πατέρες της Ιεράς Μονής έχουν εκλεγεί Μητροπολίτες, ο  Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο  Κυθήρων κ. Σεραφείμ και ο  Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

Κατά την ημέρα της πανήγυρης και πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας γίνεται λιτάνευση των Ιερών Εικόνων στον προαύλιο χώρο της Μονής, και στη συνεχεία παρατίθεται εόρτιο κέρασμα στους επισκέπτες.

Το μοναστηριακό συγκρότημα παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του ορθόδοξου τύπου μοναστηριών, με την βυζαντινού ρυθμού εκκλησία στην μέση και γύρω της τα κτηριακά συγκροτήματα, είσοδος με καμάρα, κήπος,  τραπεζαρία, βιβλιοθήκη, κελιά, ξενώνας κ.λπ. Οι εικόνες του ναού πιθανότατα έχουν αγιογραφηθεί από τον Υδραίο αγιογράφο Καρατζά.

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Chat