6ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

1η μέρα : Κυριακή 30/6 Ηράκλειο – Πειραιάς
Συγκέντρωση στο λιμάνι Ηρακλείου στον επιβατικό σταθμός στις 19.30 , τακτοποίηση στις καμπίνες του πλοίου μας , αναχώρηση για τον Πειραιά.

2η μέρα : Δευτέρα 1/7 Πειραιάς – Ι.Μ.Οσίου Εφραίμ -Ι.Μ. Αγ. Πορφυρίου- Ι.Μ.Παναγίας Κάτω Ξενιάς – Βόλος
Πρωινή άφιξη , τακτοποίηση στο λεωφορείο που μας περιμένει και αναχώρηση για την Ι. Μ. Αγ. Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας έγιναν μεγάλες και βάρβαρες σφαγές , όπου ξεκληρίστηκε το μοναστήρι. Η Ι. Μονή ανασυστάθηκε σε γυναικεία το 1945 από την αείμνηστη καθηγουμένη και Κτητόρισσα Μοναχή, Μακαρία Δεσύπρη. Έπειτα θα συνεχίσουμε για το Μήλεσι και την Ι.Μ. Μεταμόρφωσεως του Σωτήρος όπου εδώ αγίασε ο Άγιος Πορφύριος. Ιδρύθηκε από τον Αγ.Πορφύριο τον Καυσοκαλιβίτη, γνωστό και αγαπητό γέροντα και Άγιο του περασμένου αιώνα.Η Ι.Μονή αποτελεί σημαντικό προσκύνημα λόγω του γέροντα , ο οποίος έζησε στο μέρος αυτό, τα τελευταία χρόνια της επίγειας ζωής του. Συνεχίζουμε για την Ι.Μ. Παναγίας Κάτω Ξενιάς. Η ακριβής χρονολογία ιδρύσεως είναι άγνωστη. Από τα εντοιχισμένα ανάγλυφα που βρίσκονται στην κόγχη του Ιερού, συμπεραίνουμε ότι ιδρύθηκε περί τον 12ο και 13ο αιώνα και αποτελούσε αρχικά μετόχι της Άνω Μονής Ξενιάς, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Άρρηκτα συνδεδεμένη με τις δύο Ιερές Μονές είναι η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας Ξενιάς, η οποία αποτελεί την έφορο, την προστάτιδα και καταφυγή όλων των πιστών της περιοχής. Οι ιστορικές συγκυρίες και οι διάφορες ανάγκες, επέβαλλαν στους μοναχούς να αρχίσουν περί το 1704 να μεταφέρονται και να εγκαθίστανται στο μετόχι του Αγίου Νικολάου, φέροντας μαζί τους τα Ιερά Κειμήλια και την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Ξενιάς. Μεταφορά στο Βόλο , τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας . Δείπνο.

3η μέρα: Τρίτη 2/7 Μακρινίτσα – Ι. Μ. Αγ. Γερασίμου – Πορταριά – Ι.Μ. Παναγίας Οδηγήτριας
Πρωινό σε μπουφέ και αναχώρηση για τη Μακρυνίτσα. Το διάσημο κεφαλοχώρι κατάφερε να διατηρήσει αναλλοίωτα τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά του στοιχεία και σήμερα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, με τα όμορφα αρχοντικά, τα λιθόχτιστα σπίτια και καλντερίμια, τις περίτεχνες βρύσες και τα πέτρινα γεφύρια. Πανύψηλα πλατάνια και λουλούδια στολίζουν κάθε γωνιά του οικισμού. Στην είσοδό η πλακόστρωτη πλατεία Μπράνη με την όμορφη ρεματιά από πάνω της, την περίτεχνη κρήνη του Αθάνατου Νερού και το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου είναι το σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών. Είναι γνωστή ως τα «μπαλκόνι του Πηλίου», αφού χαρίζει άπλετη θέα στον Παγασητικό και την πόλη του Βόλου. Δυνατότητα επίσκεψης (πεζοί δεν προσεγγίζει το λεωφορείο) της Ι.Μ. Μονή του Αγίου Γερασίμου του Νέου, του εκ Λεονταρίου Τριπόλεως, κάτω από μεγάλους βράχους «σαν να ‘ναι χωμένη σε μια πελώρια κόγχη». Στο σημείο αυτό ο Άγιος Γεράσιμος έκτισε αρχικά ένα φτωχικό κελί και αφοσιώθηκε στην προσευχή και την άσκηση. Μετά την οσιακή κοίμησή του (14.9.1740), ετάφη στον πρόναο της Αγίας Τριάδος (καθολικό της Μονής Σουρβιάς). Ο τάφος και τα λείψανά του έγιναν αιτία θαυμαστών σημείων και ιάσεων, γεγονός που οδήγησε τους μοναχούς της Σουρβιάς, όπου ανήκε ο Γεράσιμος, ένα έτος μετά, το 1741, να ανεγείρουν ναό προς τιμήν του, ως μετόχιο της Μονής. Στα 1795, όταν το κελί του Αγίου Γερασίμου κατέρρευσε, η Μονή Σουρβιάς ανήγειρε διώροφο κτίριο με δύο κελιά και άλλους βοηθητικούς χώρους, ως διαμονητήριο των μοναχών της που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του προς τιμήν του Γερασίμου ναού. Έπειτα θα συνεχίσουμε για την Πορταριά με τα παραδοσιακά κεραμοσκέπαστα σπιτάκια θεσσαλομακεδονικού ρυθμού με σκεπή από πέτρινες πλάκες. Καταπράσινη, με τρεχούμενα νερά, χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 650 μέτρων και σε μικρή απόσταση από το Βόλο αποτελεί ένα απόλυτα παραδοσιακά χωριό με όμορφα αρχοντικά και πέτρινα καλντερίμια. Επίσκεψη στην Ι.Μ.Παναγίας Οδηγήτριας. Εντός του Μοναστηριού διακρίνονται ο παλαιός μικρός πετρόκτιστος ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας, ο νεότερος ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου (τρίκλιτη βασιλική) και ο τάφος της γερόντισσας Μακρίνας. Η ομορφιά του τοπίου είναι επιβλητική και η παρουσία της Παναγίας οξυγονώνει τον εσωτερικό κόσμο των προσκυνητών. Τι και αν οι φόβοι μας είναι ψηλαφητοί και απειλητικοί. Τι και αν τα εμπόδια φαίνονται ανυπέρβλητα στην κοντόθωρη λογική μας, τι και αν οι συμφορές φαίνονται ανυπέρβλητες, υπάρχει το «αλλά» του Θεού. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο.

4η μέρα: Τετάρτη 3/7 Λεχώνια – Ι.Μ.Αγ.Τριάδας- Ι.Μ.Παμεγίστων Ταξιαρχών- Ι.Μ.Αγ.Λαυρεντίου-Μηλιές
Πρωινό σε μπουφέ και αναχώρηση για τα πεδινά του Δυτικού Πηλίου. Θα περάσουμε από τα Άνω Λεχώνια. Τα παλαιοτέρα χρόνια, στις αρχές του 20ου αιώνα, τα Άνω Λεχώνια ήταν «κόμβος» για τα γύρω χωριά χάρη στο τρένο. Ήταν και προάστιο του Βόλου με τους κήπους και τα λουλούδια του. Έτσι, γλεντούσαν στα πανηγύρια, όπως αυτό στις 2 Μαΐου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου, όπου πιστοί έρχονταν από το βράδυ (1η Μαϊου) για την αγρυπνία αλλά και για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Συνεχίζουμε το σημερινό μας οδοιπορικό προσπερνώντας την Άνω Γαντζέα , θα φθάσουμε στην φιλόξενη Ι.Μ.Αγ.Τριάδας που αποτελεί μετόχι της Ι.Μ.Μεγίστης Λαύρας του Αγ. Όρους . Ο μοναστηριακός χώρος περιλαμβάνει τον μονόχωρο καμαροσκεπή ναό της Αγίας Τριάδος (με σύγχρονο ξυλόγλυπτο τέμπλο), 3 παρεκκλήσια (του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου και των Αγίων Μυροφόρων), ισόγεια και διώροφα κτίσματα (κελιά, ξενώνες) και ένα σταυρό ύψους 12μ. που βλέπει προς τη θάλασσα. Συνεχίζουμε για την Ι.Μ.Παμεγίστων Ταξιαρχών τοποθετημένη πάνω σε ένα θεαματικό φυσικό εξώστη με πανοραμική θέα τον Παγασητικό. Το τοπίο που την περιβάλλει, πλούσιο σε πράσινο και σε κρυστάλλινα νερά, είναι μοναδικό σε χάρη, ηρεμία και γαλήνη, κομμάτι χωρίς υπερβολή του Παραδείσου, ιδανικό για την εγκαταβίωση ψυχών αφιερωμένων στη δοξολογία του Αγίου Θεού. Σχετική παραμονή . Επόμενος σταθμός η Ι.Μ.Αγ.Λαυρεντίου . Ιδρυτής ή ανακαινιστής της Ι.Μονής φέρεται από την παράδοση ο Όσιος Λαυρέντιος ο Μέγας, μοναχός της Μεγίστης Λαύρας. Στη βορεινή τοιχοποιία του ναού, εντοιχισμένη επιγραφή επιβεβαιώνει την παράδοση, υπενθυμίζοντας ότι κτήτορας της Μονής υπήρξε το 1378 ο Όσιος Λαυρέντιος και δωρητής ο αυτοκράτορας Τραπεζούντας Αλέξιος ο Γ´ Μεγάλος Κομνηνός. Το πανέμορφο χωριό Μηλιές είναι ο επόμενος μας σταθμός . Οι Μηλιές γνώρισαν σημαντική οικονομική ανάπτυξη και από το 1814 και μετά υπήρξαν έδρα της θρυλικής «Μηλιώτικης Σχολής». Η σχολή αυτή ιδρύθηκε από τον Άνθιμο Γαζή –που ήταν κάτοικος του χωριού– προσφέροντας διδασκαλία φυσικών επιστημών και φιλοσοφίας σε επίπεδο σπάνιο για τις αρχές του 19ου αιώνα, με τρόπο μάλιστα που απηχούσε ευθέως τις δυτικοευρωπαϊκές ιδέες και πρακτικές εκείνης της ανήσυχης εποχής. Στα πλαίσιά της, μάλιστα, στήθηκε και μια πρότυπη βιβλιοθήκη, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί. Επιστροφή στο Βόλο. Δείπνο.

5η μέρα: Πέμπτη 4/7 Ι. Μ. Οσίου Δαυίδ- Ι. Μ. Αγ. Ιωάννη Ρώσου – Χαλκίδα – Πειραιάς
Μετά το πρωινό μας θα τακτοποιήσουμε τις αποσκευές μας στο λεωφορείο μας και θα αναχωρήσουμε για την Εύβοια για να επισκεφθούμε την Ι.Μ.Οσίου Δαύιδ (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος), ένα βυζαντινό μοναστήρι τοποθετημένο σε επιβλητικό τοπίο που χτίστηκε το 16ο αιώνα από τον Όσιο Δαυίδ. Τα συναισθήματα ποικίλα. Έντονη η παρουσία των Αγίων, σε ένα τόπο που αισθάνεται κανείς ότι η χάρις του Αγίου Πνεύματος επισκιάζει για αιώνες τη ζωή του μοναστηριού αυτού. Στο Ναό του Μοναστηριού φυλάσσονται σε καλλίτεχνη λειψανοθήκη τα ευωδιάζοντα και θαυματουργά οστά του οσίου Δαυίδ του Γέροντος, καθώς το θυμιατό και το πετραχήλι του, ρωσικής προέλευσης. Σώζεται επίσης χειρόγραφο δανειστήριο του Αγγελή Γωβιού, ο οποίος ερχόμενος από το Πήλιο πέρασε από τη Μονή και δανείσθηκε 1000 γρόσια για τις ανάγκες του αγώνα. Στο δανειστήριο αυτό ο Ευβοέας στρατηγός ευχαριστεί τους Πατέρες της Μονής αλλά και τους κατοίκους για τη συμβολή τους στον αγώνα για την ελευθερία. Τις τελευταίες δεκαετίες η Μονή έγινε πανελλήνια γνωστή για τις Θείες ικανότητες ενός χαρισματικού μοναχού, που έζησε σ’ αυτή και που για πολλά χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε ο Ηγούμενος της. Πρόκειται για τον Γέροντα Ιάκωβο στον οποίο αποδίδονται πλήθος Θείων και ανθρωπίνων επεμβάσεων προς ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Σε εκατοντάδες ανέρχονται οι ευεργετηθέντες και πιστοί του γέροντα Ιακώβου, οι οποίοι μέχρι και σήμερα επισκέπτονται συνεχώς και κατά ομάδες τη Μονή προκειμένου να προσκυνήσουν τον τάφο του και να επικαλεσθούν τη συνδρομή του στα ανθρώπινα και μεγάλα προβλήματα τους. Συνεχίζουμε για το Ιερό προσκύνημα του Αγίου Ιωάννη Ρώσου. Ο Αγ. Ιωάννης Ρώσος γεννήθηκε στη Ρωσία από ευσεβείς γονείς. Από μικρός έγινε θερμός χριστιανός και διήγαγε τον βίο του εν Χριστώ. Κοιμήθηκε σε ηλικία 40 ετών στο Προκόπι της Μ. Ασίας ενώ με την ανταλλαγή των πληθυσμών το σκήνωμά του μεταφέρθηκε στο Προκόπι Ευβοίας, όπου παραμένει έως και σήμερα. Σύντομο πέρασμα από τη Χαλκίδα με τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά , τακτοποίηση στις καμπίνες του πλοίου μας , αναχώρηση για το Ηράκλειο.

6η μέρα: Παρασκευή 5/7 Ηράκλειο
Πρωινή άφιξη νωρίς το πρωί,

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ & ΠΑΡΟΧΕΣ

Τιμή ανά άτομο σε δίκλινο / τρίκλινο   385 €

Μονόκλινο δωμάτιο 485 €

Διαφορά δίκλινης εσωτερικής καμπίνας 65 € / άτομο

Τι σας προσφέρουμε :

  • Εισιτήρια πλοίου Ηράκλειο-Πειραιάς-Ηράκλειο σε τετράκλινες εσωτερικές καμπίνες
  • Μεταφορές σύμφωνα με το πρόγραμμα με κλιματιζόμενο λεωφορείο
  • Τρεις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4* στο Βόλο σε δίκλινα/τρίκλινα δωμάτια με πρωινό σε μπουφέ
  • Ένα δείπνο καθημερινά στο ξενοδοχείο μας
  • Συνοδός του γραφείου μας

Δεν περιλαμβάνονται :

Είσοδοι σε μουσεία , επισκεπτόμενους χώρους

Τέλος κλιματικής αλλαγής 7 € / δωμάτιο/μέρα

 

Σημειώσεις : Η είσοδος στα μοναστήρια δεν επιτρέπεται στις γυναίκες που φορούν παντελόνια, κοντές φούστες, αμάνικα και εξώπλατα.  Δεν επιτρέπεται και η είσοδος στους άνδρες που φορούν βερμούδες, κοντά παντελόνια και αμάνικα. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά.

 

Η σειρά των επισκέψεων μπορεί να διαφοροποιηθεί , χωρίς να παραλείψουμε οτιδήποτε από τα παραπάνω.

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “6ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
6 ημέρες
ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΜΕΣΟ:
MINOAN LINES
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:
30/6-05/07
ΕΚΤΥΠΩΣΗ:

Discount:

Special offer