Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΖΑΡΚΟΥ

Λίγο έξω από το χωριό Ζάρκο του νομού Τρικάλων, στα όρια με τον νομό Λάρισας, βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα και λειτουργούσε ως αντρικό μοναστήρι μέχρι το 1897, όταν έγινε o ατυχής πόλεμος με την Τουρκία. Τότε οι Τούρκοι κατέστρεψαν το μοναστήρι στο οποίο είχε οχυρωθεί ένα τμήμα του Ελληνικού στρατού. Ύστερα το μοναστήρι έμεινε στην εγκατάλειψη με αποτέλεσμα να υποστεί νέες καταστροφές την περίοδο του εμφυλίου.

Το Καθολικό είναι σταυροειδής τετρακιόνιος ναός, στον οποίο διατηρούνται τοιχογραφίες του 17ου-18ου αιώνα. Υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και φορητές εικόνες οι οποίες ανάγονται στον 17ο αιώνα. Το 1992 η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Τρίκκης αναστήλωσαν τα κελιά της Μονής.

Το 1995 εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι γυναικεία αδελφότητα (με Ηγουμένη την γερόντισσα Ισιδώρα) που καταβάλει σημαντικές προσπάθειες ανακαίνισης του μοναστηριού. Η αδελφότητα συνδέεται πνευματικά με τον μακαριστό οσιότατο ιερέα Δημήτριο Γκαγκαστάθη (+1975).

Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 8 Μαΐου και στις 26 Σεπτεμβρίου (στις δύο δηλαδή εορτές του Αγίου Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού). Από την Λάρισα η μονή απέχει 28 χιλιόμετρα.

Πηγή: www.monastiria.gr

ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Chat