ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ – ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

Αναζητώντας την ηρεμία, λίγο έξω από το Ναύπλιο θα συναντήσουμε το Βυζαντινό μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή, την Αγία Μονή, όπως είναι ευρέως γνωστή. Στις ρίζες ενός γυμνού βράχου, είναι κουρνιασμένη η Μονή, δίνοντας την εντύπωση ότι θέλει να κρυφτεί από το ανθρώπινο μάτι. Στην ατμόσφαιρα κυριαρχεί το άρωμα του γιασεμιού και το φως που περνά από τα χρωματιστά τζάμια του ναού, κάνει όλο το σκηνικό ακόμα πιο μοναδικό.

Σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Ναυπλίου στην περιοχή της Άριας και στις υπώρειες του Παλαμηδίου, βρίσκεται η Αγία Μονή. Χρονολογείται περί τα μέσα  του 12ου αιώνα και χτίστηκε από τον Επίσκοπο Άργους και Ναυπλίου  Λέοντα.  Αποτελεί ένα από τα λιγοστά καλοδιατηρημένα δείγματα βυζαντινού ναού. Ενώ λειτούργησε για ένα διάστημα ως ανδρικό μοναστήρι, σήμερα αποτελεί γυναικείο ησυχαστήριο με περίπου 10 μοναχές.

Έξω από τον περίβολο της Μονής, η εικόνα της απόλυτης ηρεμίας συμπληρώνεται από μια πηγή. Δεν είναι μια οποιαδήποτε πηγή. Κρύβει τη δική της ιστορία. Πολλοί συγγραφείς την ταυτίζουν με την αρχαία Κάναθο πηγή, για την οποία κάνει λόγο τον 2ο αιώνα μ.Χ. ο Παυσανίας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, σε αυτήν λουζόταν κάθε χρόνο η θεά Ήρα, για να αποκτά και πάλι τη χαμένη της νιότη και την παρθενία της.

Μέσα στο ναό, η εικόνα του Φανερωμένου Χριστού, έχει τη δική της θαυμαστή ιστορία. Βρέθηκε το 1920, πίσω από το ιερό της εκκλησίας από τον Ελληνοαμερικανό Θεόδωρο Ρογκόπουλο, ο οποίος έφτασε στο Ναύπλιο ύστερα από όνειρο που είχε δει και έφερε στο φως την εικόνα.

Η Ι. Μονή ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος.

Πηγή : discovernafplio.gr, peloponnisossearch.com

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ


Chat