ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΫΠΗΚΟΟΥ ΨΑΧΝΩΝ

H Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοϋπήκοου Ψαχνών, είναι μόλις τρία χιλιόμετρα από τη πόλη των Ψαχνών στο δρόμο για το χωριό Κοντοδεσπότι. Είναι ένα γυναικείο ησυχαστήριο, απλό, λιτό και μικρό για τα ανθρώπινα μετρά, αλλά μεγάλο για τα θεία.

Η ίδρυση της Ιεράς Μονής, οφείλεται σε όνειρο της Γερόντισσας ηγουμένης του Μοναστηριού, μετά από θαυματουργική επέμβαση της Παναγίας για ανάρρωσή της.

Το 1960 η Γερόντισσα είδε την τοποθεσία που είναι χτισμένη η Ιερά Μονή σε όνειρο και αυτό συνεχίστηκε για δύο περίπου χρόνια. Έτσι μετά την απόκτηση του κτήματος και την έναρξη της θεμελιώσεως του Ιερού Ναού στις 25 Μαϊου 1965, βρέθηκε μια παμπάλαια φορητή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσης, η οποία πλέον αποτελεί και το πολύτιμο θησαυρό της Ιεράς Μονής. Έκτοτε και με την βοήθεια των χριστιανών αποπερατώθηκε η Ιερά Μονή με την κατασκευή του Καθολικού, το οποίο εγκαινιάσθηκε το 1977 από τό Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Χαλκίδος, αλλά και των Ιερών Παρεκκλησίων τιμωμένων στο όνομα των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Πολυκάρπου, Γεωργίου και Φανουρίου.

Τελευταία έγινε εκ βάθρων ανακαίνιση του Καθολικού, των Παρεκκλησίων, αλλά και του τόπου της Ευρέσεως, όπου διαμορφώθηκε νέο μικρό Παρεκκλήσιο, η δε Ιερά Εικόνα της Θεοτόκου συντηρήθηκε και τοποθετήθηκε σε ειδικά κατασκευασμένο ασημένιο χειροποίητο πλαίσιο στο Τέμπλο της Μονής.

Πηγή: www.imchalkidos.gr

ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ


Chat