ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΛΕΠΕΔΩΝ

Πρόκειται για γυναικεία κοινοβιακή Μονή.  Άγνωστο πότε ιδρύθηκε.

Ανδρικό κοινόβιο στην παραλία των Λεπέδων, ιδρύθηκε για πρώτη φορά το έτος 1687 με πρώτο Ηγούμενο το Λαυρέντιο Μαντζαβίνο. Ο ευλαβής Γέροντας με τη συνοδεία του έκτισαν την είσοδο του σπηλαίου, όπου βρήκαν το Αγίασμα της Αγ. Παρασκευής και το μετέτρεψαν σε ναό αφιερώνοντάς το στη θαυματουργή οσιομάρτυρα επί Αρχιεπισκοπίας Τιμοθέου Τυπάλδου. Ο μεγάλος σεισμός του 1776 κατέστρεψε τη Μονή. Το 1769 ο μοναχός Άνθιμος Κουρούκλης ανακαινίζει τη Μονή και τη μετατρέπει σε γυναικεία. Ο αόμματος μοναχός Άνθιμος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1727. Έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος και επισκέφθηκε πολλούς ιερούς τόπους της Ελλάδας. Μόνασε στη Μονή της Αγίας Ματρώνας στη Χίο, όπου σύμφωνα με την παράδοση κοιμόταν στο δάπεδο της εκκλησίας. Θεωρείται ιεραπόστολος των Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, διότι κατά το πέρασμά του από τα νησιά αυτά ωφέλησε πνευματικά τον κόσμο με τα κηρύγματά του και άφησε πίσω του ένα πολύ σημαντικό έργο.

Το 1953 οι σεισμοί ερειπώνουν τη Μονή και καταστρέφουν την εκκλησία του σπηλαίου. Ο ναός και το μικρό διώροφο κτίριο είναι μετασεισμικά. Μοναδικό κατάλοιπο – εκτός από το κατεστραμμένο σπήλαιο – είναι ένα κομμάτι της παλαιάς πύλης της Μονής, που παραμένει όρθιο σε πείσμα του χρόνου και σήμερα αναστηλώνεται. Στο ναό μπορείτε να προσκυνήσετε τη θαυματουργή εικόνα της Αγ. Παρασκευής.

Η Μονή πανηγυρίζει 2 φορές το χρόνο:

Α) στις 26 Ιουλίου, της Αγ. Παρασκευής

Β) στις 4 Σεπτεμβρίου , του Αγ. Άνθιμου, με μέριμνα της Μονής του Αγ. Γερασίμου εφόσον αποτελεί πλέον μετόχι του και επειδή δεν έχει πλέον προσωπικό.

Είθε ο Θεός δια πρεσβειών του Αγ. Ανθίμου να οδηγήσει ενάρετες μοναχές στον αγιασμένο αυτό τόπο και να εξυπηρετείται έτσι και αυτό το ιερό προσκύνημα του νησιού.

Ο δρόμος για την Ιερά Μονή δεν είναι βατός. Υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας.

Πηγή : www.kefaloniaheaven.com, Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια του Δημητρίου Θ. Κόκορη

ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ


Chat