ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΛΥΡΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Η Ιερά Μονή Αγίας ιδρύθηκε στο Μάτι Αττικής το έτος 1966 μετά από ευγενή προσφορά της αειμνήστου Αγγελικής Μάρκου Λύρα και δημιουργήθηκε Ίδρυμα, το οποίο ονομάστηκε ΛΥΡΕΙΟ. Το έτος 1975 μεταφέρεται στην τοποθεσία όπου λειτουργεί σήμερα και κατασκευάζονται οικήματα όπου στεγάζεται η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος και το «ΛΥΡΕΙΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ».

Κύριο διακόνημα της Αδελφότητας είναι α) η ανατροφή και μόρφωση των παιδιών (από ενός μηνός μέχρι 18 ετών) με τις λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή και β) η φροντίδα των υπερηλίκων οι περισσότεροι των οποίων είναι φτωχοί και δεν έχουν παιδιά ή κοντινούς συγγενείς.

Δυστυχώς για μία ακόμη χρονιά, επλήγη βαρέως και δοκιμάστηκε δεινώς από την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 τόσο η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος όσο και το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα. Καταστράφηκε ολοσχερώς το κτήριο φιλοξενίας 20 ηλικιωμένων απόρων γυναικών. Κάηκαν δύο σπίτια φιλοξενίας παιδιών του Ιδρύματος, αποθήκες, βοηθητικοί χώροι, όλα τα οχήματα του Ιδρύματος, το κτήριο του κέντρου γραφείων του Ιδρύματος και της Ιεράς Μονής με όλο τον εξοπλισμό τους καθώς και όλο το αρχείο. Επίσης κάηκε ελαιώνας 1500 δέντρων και δύο αμπελώνες καθώς και ο περιβάλλων χώρος του Ιδρύματος και της Ιεράς Μονής.

Κανένας Ιερός Ναός ή Παρεκκλήσιο δεν υπέστησαν ζημιά, παρά το γεγονός ότι ο περιβάλλων χώρος τους κατακάηκε.

Η Μονή ανήκει στην Ι. Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος.

Ἀπολυτίκιον Πεντηκοστῆς. Ἦχος πλ. δ΄.

Εὐλογητὸς εἶ, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ πανσόφους τοὺς ἁλιεῖς ἀναδείξας, καταπέμψας αὐτοῖς τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, καὶ δι’ αὐτῶν τὴν οἰκουμένην σαγηνεύσας, φιλάνθρωπε, δόξα σοι.

 

Πηγή: imkifissias.gr

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Chat