ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΜΕΛΙΤΑΙΑΣ

Το Μοναστήρι βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων στην περιοχή της αρχαίας Μελιταίας. Για την οικοδόμησή του μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν υλικά από το τείχος της Μελιταίας. Η Μονή κτίσθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ενώ τα κελλιά καί ο περίβολος της Μονής είναι κτίσματα των αρχών του 20ου αιώνος. Το καθολικό είναι ρυθμού Βασιλικής με τρούλλο. Γίνονται σήμερα προσπάθειες για την ανακαίνιση και συντήρισή του από τους ευσεβείς κατοίκους της περιοχής καί τόν πολιτιστικό σύλλογο Μελιταίας.

Το 1917 ο Ηγούμενος Αμφιλόχιος Παπαδημητρίου από τη Δωρίδα έκτισε κελλιά και την πύλη της δυτικής πλευράς. Το σπουδαιότερο κειμήλιο της Μονής είναι ένας τετράγωνος ογκόλιθος πού στηρίζει την πλάκα της αγίας Τραπέζης, πού περιέχει χαραγμένο κείμενο συνθήκης μεταξύ Μελιταίων και Πηρέων του 3ου π.Χ. αιώνος. Επίσης στη Μονή σώζεται η προκήρυξη των επαναστατών της 15ης Φεβρουαρίου του 1854, που εκεί στη Μονή υπέγραψαν ο Ηγούμενος Γρηγόριος και οι πρόκριτοι των χωρίων Αβαρίτσας (νυν Μελιταίας) και Νεοχωρίου. Πολλά διηγούνται οι χριστιανοί για θεία οράματα και θαύματα στον αγιασμένο χώρο της Μονής.

Εορτάζει του Αγίου Πνεύματος.

Ἀπολυτίκιον Πεντηκοστῆς. Ἦχος πλ. δ΄.

Εὐλογητὸς εἶ, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ πανσόφους τοὺς ἁλιεῖς ἀναδείξας, καταπέμψας αὐτοῖς τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, καὶ δι’ αὐτῶν τὴν οἰκουμένην σαγηνεύσας, φιλάνθρωπε, δόξα σοι.

 

Πηγή: imfth.gr

ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ


Chat