ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΑΚΡΑΤΑΣ

Το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Ακράτας βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων, στην πλαγιά του βουνού Πορόβιτσας, στον νομό Αχαΐας. Απέναντι από το μοναστήρι βρίσκονται τα δύο γραφικά χωριά Καλαμιάς και Βούτσιμος Αχαΐας.

Οι κτήτορες της Μονής προφανώς διάλεξαν αυτόν τον τόπο για να χτίσουν το μοναστήρι, στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας τον 16ο αιώνα, για το λόγο ότι δεν φαίνεται από την πλευρά του Κορινθιακού κόλπου.

Το πρώτο παλαιομονάστηρο πάνω στο βράχο χτίσθηκε πιθανόν πριν το 1600 μ.Χ. Έχτισαν έναν ναό προς τιμήν των Αγίων Πάντων και κατόπιν τα κελιά. Η παλαιά Μονή εγκαταλείφτηκε -άγνωστο πότε- και έτσι ανοικοδομήθηκε η νέα σημερινή μονή το έτος 1706, σε θέση πλησίον της παλαιάς Μονής. Το 1750 άρχισε η αγιογράφηση του ναού. Μετά από περίοδο παρακμής της, η Μονή έγινε μετόχι άλλων μεγαλύτερων Μονών.

Το 1952 η Ι. Μονή επαναλειτουργεί και ανακηρύσσεται ανεξάρτητη γυναικεία Μονή. Την ηγουμενία ανέλαβε η μοναχή Παϊσία Καρακούλια, προερχομένη από την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Πατρών. Η Μονή έτσι γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη.

Στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος υπάγεται και το μετόχι της Παναγίας Καταφυγιώτισσας Χαλκιάνικων Ακράτας, που τιμάται στην εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου και χτίστηκε το έτος 1631. Ονομάζεται Καταφυγιώτισσα διότι πολλοί χριστιανοί κατέφευγαν εκεί για να βρουν ασφάλεια από τις επιθέσεις των Τούρκων.

Μετά τον θάνατο των πρώτων μοναζουσών, η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος ερημώθηκε και ξεκίνησε την επίσημη επαναλειτουργία της στις 27 Φεβρουαρίου του έτους 2017, με πρωτοβουλία της μοναχής Σωφρονίας, η οποία γίνεται η γερόντισσα της Μονής.

Η Ι. Μονή ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και πανηγυρίζει στην εορτή του Αγίου Πνεύματος.

Ἀπολυτίκιον Πεντηκοστῆς. Ἦχος πλ. δ΄.

Εὐλογητὸς εἶ, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ πανσόφους τοὺς ἁλιεῖς ἀναδείξας, καταπέμψας αὐτοῖς τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, καὶ δι’ αὐτῶν τὴν οἰκουμένην σαγηνεύσας, φιλάνθρωπε, δόξα σοι.

 

Πηγή: monastiria.gr

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΙΑΣ


Chat