Ι Ε Ρ Α   Μ Ο Ν Η   Α Γ Ι Ο Υ   Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Ο Υ   Ε Π Α Ν Ω Σ Η Φ Η

 

Απολυτίκιο Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου

Ἦχος δ’.
Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

 

Βρίσκεται σε υψόμετρο 480μ., σε απόσταση 32χλμ. από το Ηράκλειο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα μοναστήρια της Κρήτης.

Αναπτύχθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και είναι αφιερωμένο στον Αγιο Γεώργιο. Μια επιδημία πανούκλας που μάστιζε την περιοχή το 1655 και έκανε τους ανθρώπους να πεθαίνουν κατά χιλιάδες στάθηκε η αιτία ανάπτυξης του μοναστηριού. Ο Άγιος Γεώργιος θεωρήθηκε προστάτης άγιος του ντόπιου πληθυσμού και άρχισαν να του αφιερώνουν χρήματα και περιουσίες.

Η δομή της μονής θυμίζει τη λαϊκή κρητική αρχιτεκτονική του 17ου αιώνα με ανεξάρτητα κελιά, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Η Τράπεζα βρίσκεται δυτικά του ναού, όπως και το ηγουμενείο. Το κενό των πληροφοριών που αφορούν  την ίδρυση της μονής έρχεται να καλύψει η λαϊκή παράδοση που με θρύλους και παραδόσεις προσδίδει στη μονή μια μεταφυσική αίγλη.

Τα χειρόγραφα που σώζονται  από το 18ο αιώνα και μετά, αποδεικνύουν ότι αυτή είναι  η μεγαλύτερη περίοδος ακμής για τη μονή. Ήταν ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά κέντρα του νησιού.

Στην επανάσταση του 1821 πρόσφερε τα πολύτιμα κειμήλια που διέθετε προκειμένου ν’ αγοραστούν όπλα για τον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Στην επανάσταση  σκοτώθηκαν 18 καλόγεροι και το μοναστήρι ερημώθηκε. Ο ναός ανοικοδομήθηκε επί Αιγυπτιοκρατίας, όταν ο Μωχάμεντ Αλυ έλαβε φιλελεύθερα μέτρα διοίκησης για ν’ αποφύγει τις επαναστάσεις. Τότε η μονή συντηρούσε με την περιουσία της πολλά σχολεία στο Ν. Ηρακλείου.

Στο μικρό μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης που βρίσκεται στο χώρο της μονής, ο επισκέπτης μπορεί να δει εικόνες, ιερά κειμήλια, καθώς και χειρόγραφα από το  18ο αιώνα που περιέχουν  εκτός από τα κείμενα, ωραία εικονογράφηση. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα χειρόγραφα με ύμνους προς τον Άγιο, που προέρχονται από την περίοδο της Τουρκικής κατοχής. Με τους ύμνους αυτούς οι πιστοί ζητούσαν τη βοήθεια του Αγίου για την εξάλειψη της πανούκλας, αλλά και των τουρκικών επιδρομών.

Ο μεγάλος αριθμός των μοναχών που ζουν σήμερα εκεί, αποδεικνύει την επιβίωση της μοναστικής παράδοσης στην Κρήτης.

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Chat