ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΝΕΣΙΟΥ

Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου είναι μικρή ανδρώα Μονή, που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και βρίσκεται κοντά στο χωριό Μάνεσι του Δήμου Καλαβρύτων. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 767 μέτρων και απέχει 20 περίπου χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και 55 περίπου χιλιόμετρα από την Πάτρα.

Η ακριβής χρονολογία ιδρύσεως της Μονής μας είναι άγνωστη. Κατά την παράδοση, η περίοδος ιδρύσεώς της, τοποθετείται μεταξύ του 12ου και 14ου αιώνα. Η πρώτη αυτή Μονή που βρισκόταν στην ίδια θέση με τη σημερινή, καταστράφηκε το 15ο αιώνα, μετά την κατάληψη της ευρύτερης περιοχής από τους Τούρκους.

Η Μονή επανιδρύθηκε το 1824 από τον Ιθακήσιο μοναχό Ευγένιο τον αποκαλούμενο “Αγιοπατέρα” ή “Παπουλάκη”, που τρία χρόνια αργότερα βρήκε τραγικό θάνατο στο χωριό Τριπόταμα, από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Από τότε και για 150 περίπου χρόνια, το μοναστήρι έμεινε έρημο με αποτέλεσμα τα περισσότερα κτήριά του να ερειπωθούν.

Το 1978 ανακαινίστηκε “εκ βάθρων”, με την συνδρομή του στρατηγού Γεωργίου Πασσά αλλά και άλλων κατοίκων του Μανεσίου. Την ίδια περίοδο εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι η μοναχή Χαριτίνη Βαστάκη, που παρέμεινε εκεί μέχρι το θάνατό της.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, δηλαδή στις 23 Απριλίου ή την Δευτέρα της Διακαινησίμου.

Πηγή : el.wikipedia.org

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΙΑΣ


Chat