ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΡΑΪΔΑΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου είναι κτισμένο στο όρος Όρθυς πιο ψηλά από το Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου κοντά στο χωριό Νεράϊδα. Το πότε ακριβώς είναι κτισμένο δεν μας είναι γνωστό. Από μία επιγραφή πληροφορούμεθα ότι κτίσθηκε και ιστορήθηκε ηγουμενεύοντος Παρθενίου ιερομονάχου και Ανανίου ιερομονάχου, επισκοπεύοντος κυρίου Ανθίμου, δι΄ εξόδων Ιωάννου, Δημητρίου, Νικολάου, το έτος 1753.

Το καθολικό από αρχιτεκτονικής απόψεως, είναι αγιορείτικου τύπου, τρίκογχος, με τρούλλους στόν κυρίως ναό και στον νάρθηκα. Έχει παρεκκλήσιο αφιερωμένο στόν άγιο Ανδρέα Κρήτης, το οποίο κτίσθηκε και αυτό κατά το 1753 όπως μαρτυρεί η επιγραφή:

” Ανηγέρθη ούτος ο θείος

οίκος του εν Αγίοις Πατρός ημών Ανδρέου

Κρήτης του Ιεροσολυμίτου διά εξόδων του

εντιμοτάτου

κυρίου Δημητρίου υιού του Χατζιοικονόμου

εκ χώρας Γούρας καί Ηγουμενεύοντος

Παρθενίου Ιερομονάχου

ΑΨΝΓ (1753)”

Ναός και παρεκκλήσιο είναι αγιογραφημένοι. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο και καλής τέχνης. Το 1983 η Μονή ανακαινίσθηκε εκ βάθρων και σήμερα λειτουργεί ως Ανδρώα Μονή. Με την φροντίδα του Ηγουμένου και των πατέρων κτίσθηκαν κελλιά, αρχονταρίκι, κωδωνοστάσιο και άλλοι χώροι. Το Μοναστήρι από μακρυά μοιάζει σαν Βυζαντινό κάστρο. Φυλάσσονται τίμια λείψανα πολλών αγίων.

Εορτάζει την 23η Απριλίου.

Πηγή: www.imfth.gr

ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ


Chat