ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΑΒΕΡΔΑΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Η Μονή Αγίου Δημητρίου Πάλαιρου βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και το δήμο Ακτίου – Βόνιτσας. Απέχει 23 χλμ. νότια από τη Βόνιτσα και 6,5 Ν.-ΝΔ. από την Πάλαιρο. Είναι κτισμένη στους πρόποδες της δυτικής οροσειράς των Ακαρνανικών Ορέων (Σερέκας) σε υψόμετρο 260μ. Η γύρω περιοχή είναι κατάφυτη από ελιές και πυκνή βλάστηση και έχει θέα προς τη Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμο.

Ιδρύθηκε το 1752 και υπήρξε σημαντικό λατρευτικό κέντρο της περιοχής. Το καθολικό της Μονής χρονολογείται περίπου στα 1700 και το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με αγιογραφίες από καλό καλλιτέχνη, αλλοιωμένες όμως από την υγρασία και την αιθάλη. Πρόκειται για πέτρινη εκκλησία, μονόχωρη βασιλική, με κεραμιδωτή στέγη και δίλοβο αετωματικό καμπαναριό.

Από το 1966 το μοναστήρι έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα το 1971 να απογράφεται στην τότε κοινότητα Παλαίρου. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με την Πάλαιρο και τα Περιβόλια αποτελούν τη Δημοτική κοινότητα Παλαίρου που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Παλαίρου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.

Πηγή: www.el.wikipedia.org

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


Chat