ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΚΑΛΑ

Κοντά στο χωριό του Αγίου Αδριανού, ελάχιστα χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, βρίσκεται η βυζαντινή Ιερά Μονή Καρακαλά. Το όνομα «Καρακαλά» φαίνεται να προέρχεται από τη μετάφραση στα τουρκικά της λέξης «Ξεροκαστέλι», η οποία είναι το «Κουρουκουλέ». Η παραφθορά της τούρκικης λέξης από τους ντόπιους οδήγησε στη λέξη “Καρακαλά”. Η ακριβής χρονολογία του έτους ίδρυσης της Ι. Μονής του Αγίου Δημητρίου δεν είναι γνωστή, αλλά υφίστανται μία περιγραφή της περιουσίας το 1696. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι μάλλον θα πρέπει να λειτουργούσε αρκετούς αιώνες πριν.

Πολύ σημαντικός ήταν ο ρόλος της Μονής στην πολιορκία του Ναυπλίου, αλλά και στα χρόνια του Αγώνα, καθώς ήταν οπλοστάσιο των Αγωνιστών. Το 1821 ο ηγούμενος της Μονής Διονύσιος ξεσήκωνε τους κατοίκους των χωριών Χέλι και Κοφίνι Ναυπλίας να συμμετάσχουν στον Αγώνα. Την περίοδο αυτή, μεγάλο μέρος της Μονής καταστράφηκε από πυρκαγιά, ενώ μέρος από τα υλικά που διασώθηκαν λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του οθωμανικού τεμένους, αργότερα “Βουλευτικού” στο Ναύπλιο. Το 1928 απαλλοτριώθηκε η περιουσία της και μοιράστηκε, κυρίως σε ποιμένες, που βοσκούσαν τα πρόβατά τους στην περιοχή.

Το 1934 συγχωνεύεται με την Ιερά Μονή Ταλαντίου και το 1936 με τις Ι. Μονές Αγνούντος και Ταξιαρχών. Το 1943 οι Γερμανοί έκαψαν τη Μονή και ανατινάζουν ένα τμήμα της. Το 1963 η Ι. Μονή μετατρέπεται σε γυναικεία και σηματοδοτείται μια νέα περίοδος άνθισής της. Στο κέντρο του αύλειου χώρου βρίσκεται το Καθολικό της Μονής, το οποίο ξαναχτίστηκε 1871. Το Καθολικό είναι ναός εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο. Ένας κεραμικός διάκοσμος ακολουθεί την καμπύλη των τόξων. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, αλλά και οι εικόνες του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας (18-19ου αιώνα) τραβούν το βλέμμα του επισκέπτη.

Η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά έχει παρεκκλήσια της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, της Παναγίας της Πορταΐτισσας, του Αγίου Νεκταρίου και του Όσιου Εφραίμ του Σύρου.

Το μοναστήρι είναι επίσης γνωστό για τα υπέροχα εργόχειρα και κεντήματα που φτιάχνουν οι αδερφές, που τα εκθέτουν και πουλούν στην έκθεση της Μονής. Η Ι. Μονή, αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, πανηγυρίζει στις 26 Οκτωβρίου και κάθε χρόνο στην μνήμη του έρχονται χιλιάδες κόσμου από κάθε μέρος της Πελοποννήσου.

Η Ι. Μονή ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος.

 

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ


Chat