ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΑΝΑΚΑΣΙΑΣ

Βρίσκεται στην περιοχή της Ανακασιάς, λίγο πιο κάτω από το σπίτι της οικογένειας Κοντού, όπου ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος άφησε τις ανεξίτηλες πινελιές του.

Αυτός ο χώρος κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ποικιλοτρόπως, αλλάζοντας κατά καιρούς χρήση. Αρχικά, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, λειτούργησε ως Παρθεναγωγείο, ενώ το έτος 1923 χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο. Ως ιδιοκτησία του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Ανακασιάς παραχωρήθηκε το 1961 στην Μητρόπολη Δημητριάδος και λειτούργησε ως Σχολή Κωφαλάλων, μέχρι το 1989. Ακολούθησε μια 15ετία σιγής και αχρηστίας, έως ότου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος είχε την έμπνευση να μετατραπεί ο τόπος αυτός σε χώρο προσευχής, δηλ. σε Ιερά Μονή. Τότε ακριβώς η Θεία Πρόνοια οδήγησε εκεί τα βήματα δύο ιερομονάχων, του π. Μαξίμου και του π. Ιγνατίου, που εγκατεβίωσαν στο αρτιγέννητο μοναστήρι, το οποίο και αφιέρωσαν στον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο.

Τα θυρανοίξια πραγματοποιήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο την Δευτέρα 26 Ιουλίου 2004. Από τότε και μέχρι σήμερα τελούνται στην Μονή ανελλιπώς οι ιερές ακολουθίες και οι Θείες Λειτουργίες, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες αναστηλώσεως και καλλωπισμού του παλαιού οικήματος.

Πηγή: www.imd.gr

ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ


Chat