ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΡΟΔΟΥ

Το 1966 στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή κτίστηκε από τους Κυριάκο Κωστομοίρη και τη σύζυγό του Δέσποινα, το γένος Χατζηγεωργίου, ένα μικρό εξωκκλήσι από ευγνωμοσύνη προς τον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος θεράπευσε θαυματουργικά το γιο τους Τσαμπίκο που έπασχε από πολιομυελίτιδα. Με θαυμαστό τρόπο ιστορήθηκε η εικόνα του Αγίου από τον μοναχό Μιχαήλ Καυσοκαλυβίτη, αντίγραφο της οποίας διατηρείται στη Μονή.

Η αθρόα προσέλευση των πιστών, εξαιτίας των πολλών θαυμάτων του Αγίου, οδήγησε στην απόφαση κατεδάφισης του μικρού εξωκκλησίου και την οικοδόμηση στη θέση του το 1970 νέας μεγαλοπρεπούς εκκλησίας στον αρχιτεκτονικό τύπο του ελεύθερου σταυρού με τρούλο. Ο νέος ναός αποτελεί και το καθολικό της Ιεράς Μονής, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν το 1974 από τον Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα.

Ταυτόχρονα με το καθολικό οικοδομήθηκαν στα νότια δύο πτέρυγες κελιών, και διαμορφώθηκε ο περιβάλλοντας χώρος. Χαρακτηριστική είναι η εξαίρετης ομορφιάς κρήνη της κεντρικής εισόδου με τους πολλαπλούς κρουνούς από τους οποίους ρέει άφθονο πόσιμο δροσερό νερό που πηγάζει από τις φυσικές πηγές του βουνού Μεσόβουνο, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται η Μονή.

Στα νεόδμητα κελιά εγκαταστάθηκαν δύο μοναχές και διορίστηκε εφημέριος για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών. Μετά την κοίμησή τους η Μονή παρέμεινε για ένα μικρό διάστημα χωρίς αδελφότητα. Το 2012, με φροντίδα του Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου, εγκαταστάθηκαν στο χώρο δύο αδελφές. Έκτοτε, η Μονή συνεχίζει τη λειτουργία της ως χώρος μοναστικής ασκήσεως και προσκυνηματικού προορισμού στο νησί της Ρόδου.

Κειμήλια

Στην Ιερά Μονή φυλάσσεται μέρος των ιερών λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου.

Ο δρόμος είναι βατός, καλός. Η Ι. Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου.

Πηγή : www.monastiria.gr, Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια του Δημητρίου Θ. Κόκορη

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ


Chat