ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΤΟΠΟΥ

Η Μονή Αγίων Αναργύρων είναι η παλαιότερη του νομού Καστοριάς και βρίσκεται στη θέση παλαιότερης που είχε ιδρυθεί την εποχή του Αλέξιου Α΄ Κομνηνού (1080) και ήταν αφιερωμένη αρχικά στον Άγιο Παντελεήμονα. Το 1457 έγινε ανασύστασή της και αφιερώθηκε στους Άγιους Αναργύρους. Το 1734 καταστράφηκε μετά από επιδρομές Τουρκαλβανών και το 1754 ανακατασκευάστηκε από τον μοναχό Γεράσιμο με καταγωγή από τη Σίφνο. Μαρμάρινη επιγραφή που βρίσκεται στο προαύλιο του μοναστηριού αναφέρει ότι στα τέλη του 1774 φιλοξενήθηκε ο Κοσμάς Αιτωλός. Το 1858 ανεγέρθηκε νέος ναός των Αγίων, ο οποίος είναι τρίκλιτη βασιλική με ξύλινη στέγη και είναι διακοσμημένος με ανάγλυφες παραστάσεις από πέτρα και μάρμαρο καθώς και ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες που χρονολογούνται το 1763.

Το μοναστήρι διατηρούσε σημαντική βιβλιοθήκη με μοναδικά χειρόγραφα και βιβλία μέχρι την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου που καταστράφηκε από πυρκαγιά αν και από το 2001 ξαναλειτούργησε και θεωρείται από τις μεγαλύτερες της Δυτικής Μακεδονίας σε θεολογικά βιβλία και σε αρχείο εντύπων. Στη Μονή, μετά το 1460, ασκήτεψε ο Όσιος Νεκτάριος προς τιμή του οποίου ανεργέθηκε ναός (σε κεραμιδί απόχρωση) στη νότια πτέρυγα. Η Μονή εορτάζει την 1η Νοεμβρίου.

Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα το 1940 να απογράφεται στην τότε κοινότητα Μελισσοτόπου που ανήκε στο νομό Φλωρίνης. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με τον Μελισσότοπο και τον Σταυροπόταμο αποτελούν την τοπική κοινότητα Μελισσοτόπου που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Αγίων Αναργύρων του δήμου Καστοριάς.

Πηγή: el.wikipedia.org

ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


Chat