ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Η Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων Καλαμπάκας, ένα από τα ωραιότερα και παλαιότερα μοναστικά καθιδρύματα της αγιοτόκου Δ. Θεσσαλίας, υψώνεται στην κορυφή βραχώδους λόφου, εγγύς του ομώνυμου οικισμού. Πότε ακριβώς ιδρύεται το μοναστήριο των Αγίων Θεοδώρων, δεν είναι γνωστό. Δυστυχώς, οι πολλαπλές δηώσεις και λεηλασίες, τις οποίες αυτό υπέστη κατά την διάρκεια των αιώνων, αφάνισαν το Αρχείο και την Βιβλιοθήκη του.

Στα ΝΑ του βράχου, υφίσταται σπηλαιώδες ασκητήριο από χρόνους παλαιούς. Προφανώς στον σπηλαιώδη αυτό χώρο έζησε ασκούμενος και προσευχόμενος ο πρώτος μοναχός και κτίτωρ, πιθανότατα, της μονής των Αγίων Θεοδώρων. Πάντως, η αρχαιότερη σωζόμενη μαρτυρία για την ύπαρξη της Mονής των Αγίων Θεοδώρων απαντά στο σιγιλλιώδες γράμμα του Νεόφυτου Α΄, μητροπολίτου Λαρίσης (1540-1550). Σύμφωνα με αυτό, ο ηγούμενος του Μεγάλου Μετεώρου, ιεομόναχος Νεόφυτος, και η Σύναξη των Γερόντων καταθέτουν στον αρχιερέα Λαρίσης ότι η Mονή των Αγίων Θεοδώρων είναι προσηλωμένη, ως μετόχι, στο Μεγάλο Μετέωρο.

Προς τούτοις, στο «Κατάστιχο διά την αποκοπήν των κελλιωτών» (αρχές 17ου αι.) το μοναστήριο δεν αναφέρεται μεταξύ των τότε δεκαεννέα Mονών, οι οποίες υπάγονταν πνευματικώς στο Μεγάλο Μετέωρο. Πιθανότατα η Mονή των Αγίων Θεοδώρων υφίστατο ως κυρίαρχο και αυτόνομο μοναστήριο. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι το παλαιό καθολικό της εικονογραφείται αυτήν ακριβώς τήν περίοδο. Κατά την διάρκεια του 18ου – 19ου αιώνος λαμβάνουν χώρα εργασίες ανακαινίσεως του μοναστηρίου, γεγονός το οποίο υποδηλώνει την ακμή και την οικονομική του ευμάρεια. Με οθωμανικό διάταγμα της 25ης Μαρτίου 1833 η μονή υπάγεται ως μετόχιο στην ιερά Mονή του Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, για να συγχωνευθεί πλήρως με αυτήν το έτος 1887.

Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής (1940-1944) η παλαίφατος Mονή των Αγίων Θεοδώρων λεηλατείται. Μεταξύ των ετών 1972 και 1974 στο μοναστήριο υφίσταται πενταμελής συνοδεία μέηγουμένη την μοναχή Νικοδήμη Αγγελάκη.

Με την εν έτει 1991 ενθρόνισή του, ο μακαριστός μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανακαίνιση των εγκαταλελειμμένων Mονών και την εγκατάσταση σε αυτές νέων συνοδειών. Θα αναθέσει στον π. Σωτήριο Χαρίση την εποπτεία της ανακαινίσεως της Mονής των Αγίων Θεοδώρων, ώστε να καταστεί δυνατή ηστελέχωσή της με νέα γυναικεία αδελφότητα. Πράγματι, στις 13 Οκτωβρίου του έτους 2003 ιδρύεται με προεδρικό διάταγμα η (νέα) γυναικεία κοινοβιακή Mονή των Αγίων Θεοδώρων. Το νέο περικαλλές καθολικό της Mονής θεμελιώνεται τον Ιούνιο του έτους 2007, παρά του μακαριστού Σεραφείμ, ενώ τα θυρανοίξια έμμελε να τελεσθούν στις 6 Μαρτίου του έτους 2009.  Με μέριμνα του Σεβασμιωτάτου, κ.κ.Θεοκλήτου η παλαίφατος Mονή των Αγίων Θεοδώρων ενισχύεται με νέο δυναμικό, ήδη από τον Μάιο του 2018.

Πηγή: www.imstagon.gr

ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Chat