ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΝΟΥΝΤΟΣ

Λίγο έξω απ’ το δρόμο Κορίνθου-Επιδαύρου, μέσα από μια κατάφυτη έκταση, ξεπροβάλλει η Ι. Μονή Αγνούντος, που αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Αργολίδας. Χτίστηκε τον 11ο αι. και είχε φρουριακό χαρακτήρα. Τόσο για την προέλευση του ονόματος όσο και για την περιοχή όπου χτίστηκε υπάρχουν πολλές απόψεις. Η κατασκευή του κυρίως ναού είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, καθώς συνδυάζει διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Εντός του ναού οι εντυπωσιακές βυζαντινές αγιογραφίες και το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο, που μετρά 300 χρόνια ζωής σε μαγεύουν με την ομορφιά και την αισθητική τους. Σήμερα αποτελεί γυναικείο μοναστήρι και πλήθος κόσμου προσέρχεται ευλαβικά στη Μονή.

Η επικρατέστερη παράδοση για την προέλευση του ονόματος συνδέει την ονομασία με το ρήμα «αγναντεύω», μιας κι η Μονή είναι σε περίοπτη θέση κι από κει «η Παναγιά αγνάντευε την περιοχή». Άλλωστε υπάρχει κι ένας στίχος της λαϊκής μούσας, που δικαιολογούσε τις ονομασίες των μοναστηριών της Παναγίας στις γύρω περιοχές. Όλες αυτές οι ιστορίες ενισχύουν την αίγλη της χιλιόχρονης αυτής Μονής.

Ο ακριβής χρόνος δημιουργίας της δεν μας είναι γνωστός, όμως σύμφωνα με μελετητές, που βασίστηκαν σε εγχάρακτη επιγραφή, που υπήρχε στην αψίδα του ιερού κι είχε πάνω της το έτος 1029, η Μονή κτίστηκε τον 11ο αι. και είχε φρουριακό χαρακτήρα. Περιβαλλόταν από ισχυρά τείχη και προστατευτικούς πύργους με πολεμίστρες για την προστασία των μοναχών από τις επιδρομές. Το μαρτυρούν και οι 2 εγκαταλελειμμένοι πύργοι που σώζονται στα δυτικά του τοίχου.

Στο κέντρο της πέτρινης αυλής βρίσκεται ο κύριος ναός (καθολικό), αφιερωμένος στην «Κοίμηση της Θεοτόκου» και γύρω απ’ αυτόν ορθώνονται διώροφα κελιά και βοηθητικοί χώροι. Ο ναός αυτός έχει σύνθετη κατασκευή, καθώς συνδυάζει διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Εξωτερικά έχει τη μορφή σταυρεπίστεγου ημιεγγεγραμμένου ναού με τρούλο 17 μέτρων και εσωτερικά αποτελεί μονόκλιτη βασιλική. Η όλη του αρχιτεκτονική θυμίζει την Αγία Σοφία της Πόλης. Μέσα στα χρόνια έχει δεχτεί πολλές αλλαγές, οι οποίες δεν καθιστούν εύκολη τη χρονολόγησή του. Εντός του ναού οι αγιογραφίες χρονολογούνται στα 1250, ενώ το ημίφως που κυριαρχεί μαγνητίζει το βλέμμα. Εντυπωσιακό είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1713, όπως αναγράφεται σε σκαλισμένη επιγραφή.

Νοτιοανατολικά της Μονής υπάρχει το ταφικό παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Χτισμένο σε τύπο μονόκλιτης βασιλικής το παρεκκλήσι αυτό ανεγέρθηκε το 1766 και η αγιογράφησή του έχει σωθεί.

Η Ι. Μονή διέθετε στο παρελθόν πλούσια βιβλιοθήκη και σκευοφυλάκιο με πολύτιμα είδη, όμως μεγάλο μέρος αυτών χάθηκε από λεηλασίες.

Σήμερα αποτελεί γυναικείο μοναστήρι της Μονής Ταξιαρχών στην οποία ανήκει. Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί προσέρχονται εδώ, ιδιαίτερα το Δεκαπενταύγουστο, για να θαυμάσουν τις αγιογραφίες της Ι. Μονής και να μάθουν την μακραίωνη ιστορία της.

Η Ι. Μονή ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος.

Πηγή : www.mythicalpeloponnese.gr

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ


Chat