ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΘΑΡΡΙΟΥ ΡΟΔΟΥ

«Όποιος δεν επήγε στο Θάρρι, τον κόσμο δεν εχάρει» λέει η λαϊκή ρήση για το μοναστήρι που δεσπόζει ψηλά στο βουνό, μετά το χωριό των Λαέρμων, ανάμεσα στο πυκνό καταπράσινο δάσος στο κέντρο του νησιού της Ρόδου.

Τον 5ο αιώνα μΧ., στα ερείπια του αρχαίου ναού χτίστηκε παλαιοχριστιανική Βασιλική εκκλησία. Η υπάρχουσα εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Ταξιάρχη Μιχαήλ, χρονολογείται μεταξύ 9ου και 11ου  αιώνα μ.Χ.

Η παράδοση λέει πως μια πριγκίπισσα που έπασχε από ανίατη ασθένεια ήρθε από την Κωνσταντινούπολη στη Ρόδο. Ο πατέρας της την έστειλε σ’ αυτό το μέρος ελπίζοντας ότι, το ιδανικό του κλίμα θα την βοηθούσε. Ένα βράδυ είδε στο ύπνο της τον Αρχάγγελο Μιχαήλ που της είπε «Θάρσει, θα γίνεις καλά» και επειδή κατάφερε να θεραπευτεί, θέλησε να φτιάξει αυτό το μοναστήρι. Για να προσδιορίσει το μήκος του μοναστηριού, πέταξε το δαχτυλίδι της με όση δύναμη είχε. Τότε άρχισαν να ψάχνουν για το δακτυλίδι αλλά δυσκολεύτηκαν να το βρούνε, λέγοντας ο ένας «θαρρώ πως έπεσε εδώ» και ο άλλος «θαρρώ πως έπεσε εκεί». Γι’ αυτούς τους δύο λόγους η Μονή ονομάστηκε Θάρρι.

Από την πρώτη Mονή σώζεται σήμερα μόνο το Καθολικό, που είναι το καλύτερο βυζαντινό μνημείο της Ρόδου. Οι παλαιότερες τοιχογραφίες χρονολογούνται από το 12ο αιώνα.

Η Ιερά Μονή του Θαρρίου (ή του Θαρρενού) είχε διαχρονική λειτουργία και παρουσία στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Ρόδου. Ο τελευταίος Ηγούμενος Ιγνάτιος, εκοιμήθη το 1916. Έκτοτε η Μονή περιήλθε σε παρακμή και αφάνεια.

Νέα σελίδα στην ιστορία της Μονής άνοιξε το έτος 1989 όταν την ηγουμενία της ανέλαβε ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Τσούκος (μετέπειτα Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας).

Ο εξωραϊσμός του Καθολικού (συντήρηση τέμπλου και τοιχογραφιών, αντικατάσταση του παλιού δαπέδου και των στασιδιών), η ανέγερση τράπεζας και ξενώνα, η διαμόρφωση του Ηγουμενείου, το κτίσιμο δεξαμενών και η εξασφάλιση του απαραίτητου νερού, η ηλεκτροδότηση, η ασφαλτόστρωση του δρόμου, το κτίσιμο του συγκροτήματος του Κοινοβίου, η ανέγερση του Ναού του Αγίου Ελευθερίου, η ίδρυση και λειτουργία στην πόλη της Ρόδου θρησκευτικού βιβλιοπωλείου, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός (ΘΑΡΡΙTV) και οι εγκαταστάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων αποτελούν τα έργα που έγιναν στην Μονή από το 1990 μέχρι σήμερα.

Η Μονή πανηγυρίζει 8 Νοεμβρίου, 21 Μαΐου (Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης) και 15 Δεκεμβρίου (Αγίου Ελευθερίου).Η ιεραποστολική Μονή διακρίνεται για τη ζεστή και εγκάρδια φιλοξενία της στους πολλούς καθημερινά προσκυνητές που χαίρονται την ηρεμία του τόπου και την προστασία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ο δρόμος είναι βατός, καλός, μέσα σε πευκόφυτο περιβάλλον. Η Ι. Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου.

Πηγή : www.monastiria.gr, Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια του Δημητρίου Θ. Κόκορη

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ


Chat