ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΟΜΠΛΟΥ
Σε υψόμετρο 750 μέτρων, 15 χιλιόμετρα από την Πάτρα βρίσκεται η Μονή της “γλυκιάς Παναγίας”, γνωστή ως μονή Ομπλού. Τιμάται στα Εισόδια της Θεοτόκου και πανηγυρίζει 21 Νοεμβρίου.
Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε το 1315 από τον ιερομόναχο Ιωακείμ και τους δυο μοναχούς μαθητές του Ιωάσαφ και Παρθένιο. Στην περιοχή υπήρχε ένα εκκλησάκι, δίπλα στο οποίο οι πατέρες έκτισαν δύο κελιά και ξεκίνησαν την κοινοβιακή ζωή της Μονής. Στο εκκλησάκι υπήρχε μια εικόνα της Θεοτόκου η οποία είχε πολύ γλυκό πρόσωπο. Οι αρβανίτες κάτοικοι της ορεινής περιοχής των Πατρών ονόμασαν τη Θεοτόκο «Όμπιλε» που σημαίνει γλυκιά Παναγιά. Από τη λέξη αυτή προέρχεται η ονομασία της Μονής.
Το 1612 κτίσθηκε το σημερινό καθολικό στη θέση του παλαιού που υπήρχε πριν το 1315. Το 1770 στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και έπειτα από μια αποτυχημένη επανάσταση των Ελλήνων, οι Τούρκοι έκαψαν τη Μονή και το καθολικό σε αντίποινα. Οι πατέρες σύντομα την έφτιαξαν όπως ήταν πρώτα. Η Μονή βοήθησε αρκετά στην προετοιμασία της επανάστασης του 1821 και γι’ αυτό οι Τούρκοι την έκαψαν πάλι τον Ιούνιο του 1821 και χάθηκαν πολλά ιστορικά κειμήλια, έγγραφα και εικόνες. Μετά τη φωτιά οι πατέρες μάζεψαν ό,τι πολύτιμο είχε διασωθεί και έφυγαν για άλλες Μονές στα Επτάνησα που ήταν στη κατοχή των Άγγλων. Επέστρεψαν το 1828 όταν δημιουργήθηκε το πρώτο ελληνικό κράτος και άρχισαν να την ξαναφτιάχνουν. Το 1865 χτίσθηκε για πρώτη φορά το καμπαναριό αφού οι Τούρκοι απαγόρευαν τις κωδωνοκρουσίες.
Η τρίτη καταστροφή του μοναστηριού έγινε το 1943 από τους Γερμανούς, που έκαψαν την μια πτέρυγα των κελιών, όπου κρύβονταν Έλληνες αντάρτες. Μάλιστα από θαύμα της Παναγίας δεν κάηκε το καθολικό και οι άλλες πτέρυγες, γιατί όταν ο Γερμανός διοικητής μπήκε στην εκκλησία να βάλει φωτιά, βγήκε μετά από λίγο μετανοιωμένος και διέταξε τους στρατιώτες του να φύγουν αμέσως από το μοναστήρι χωρίς να πειράξουν τους πατέρες.
Στη Μονή φυλάσσονται, τρία τεμάχια Τίμιου Ξύλου, πολλά λείψανα Αγίων, αργυρός Σταυρός Αγιασμού του 1789 και πολλά άλλα κειμήλια αξίας.
Η Ι. Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.
Πηγή : www.monastiria.gr