ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ – ΒΥΡΩΝΑΣ

Η Ιερά Μονή μας βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού, στων ομώνυμη συνοικία Ζωοδόχος Πηγή, του Δήμου Βύρωνα και στων οδό Απόλλωνος 2. Πρόκειται για μία πραγματικά όμορφη τοποθεσία, παρ’ όλο ότι έχει πυκνοδομηθεί τα τελευταία χρόνια. Πάνω από τη Μονή εκτείνεται πυκνόφυτο και καταπράσινο δάσος, ένας από τούς τελευταίους πνεύμονες της ασφυκτιούσης πρωτεύουσας.

Ο χρόνος ίδρυσης της Μονής μας δεν είναι γνωστός. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες ανάγεται στον 17ο ή τον 18ο αιώνα. Αρχικά λειτουργούσε ως μετόχι της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, στης οποίας την ιδιόκτητη περιοχή ήταν κτισμένο. Ήταν δε αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Κάποια χρονική στιγμή όμως, για άγνωστους λόγους, εγκαταλείφθηκε και παρέμεινε ως προσκύνημα. Ας σημειωθεί ότι ως τα μισά του 20ου αιώνα ἡ περιοχή ήταν ακόμη ακατοίκητη.

Το παλαιό καθολικό της Μονής ήταν ένας μικρός επιμήκης ναός, ο οποίος βρίσκεται σε καλή κατάσταση και στον οποίο σώζονται αρκετές τοιχογραφίες. Διακρίνεται η Πλατυτέρα και οι ιεράρχες στων κόγχη του Ιερού Βήματος, η Άκρα Ταπείνωση στων Αγία Πρόθεση. Σε καλή κατάσταση βρίσκονται οι εικόνες του τέμπλου, ο οποίες χαρακτηρίζονται ως έργα έξοχης τεχνικής. Ως προέκταση αυτού του ναΐσκου προστέθηκε μεταγενέστερο κτίσμα, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι λατρευτικές ανάγκες των πολλών προσκυνητών.

Το έτος 1970 ὁ αείμνηστος αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στων προσπάθειά του να ενισχύσει το γυναικείο μοναχισμό και ιδιαίτερα στων περιοχή γύρω από την Αθήνα, εγκατέστησε στη Μονή μία νεοσύστατη γυναικεία αδελφότητα η οποία παρέμεινε εκεί έως το 1974. Αμέσως μετά η Μονή μετατράπηκε σε ανδρική και επανδρώθηκε από δραστήριους αδελφούς, οι οποίοι υπηρετούν ταυτόχρονα σε εφημεριακές θέσεις των διαφόρων ενοριών της μητροπολιτικής περιφέρειας. Η αξιόλογη δραστηριότητα των αδελφών ανέδειξε τη Μονή σε ένα σημαντικό προσκύνημα της ευρύτερης περιφέρειας της Αττικής.

Η Μονή πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Κυρίως όμως πανηγυρίζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, προς τιμήν της θαυματουργής εικόνος που υπάρχει στων Μονή. Την ημέρα αυτή πλήθος πιστών από όλη την Αττική προσέρχονται για να πάρουν την ευλογία της Παναγίας μας και να αγιαστούν από Το «αγίασμα» του περιβόλου.

Η Μονή ανήκει στην Ι. Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού.

Πηγή: www.imkby.gr

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Chat