ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Η Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας βρίσκεται στην περιοχή της Λευκάδος Ικαρίας, λίγο δυτικά της πρωτεύουσας της Ικαρίας Αγίου Κηρύκου, κοντά στον Ξυλοσύρτη, στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού.

Ιδρυτές της Μονής του Ευαγγελισμού ήταν δύο «Καλλυβάδες» Πατέρες από το Άγιο Όρος και συνεχιστές της Ορθόδοξης παράδοσης: ο Άγιος ιερομόναχος Νήφων της Χίου και ο Άγιος Μακάριος Νοταράς, επίσκοπος Κορίνθου. Αφού έφυγαν από το «Περιβόλι της Παναγιάς», πήγαν αρχικά στη Σάμο και στους Λειψούς και εξαιτίας πειρατικών επιδρομών, τελικά κατέφυγαν στην Ικαρία και στην περιοχή της Λευκάδας Ικαρίας ανήγειραν τη μονή προς ανάμνηση του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου το έτος 1775 μ.Χ. Οι Άγιοι «Κολλυβάδες» Πατέρες ίδρυσαν αρκετά μοναστήρια στο Αιγαίο προς τιμήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για να «ευαγγελιστούν» τόσο την αναγέννηση και ελευθερία του Έθνους που θα ερχόταν σε λίγο, όσο και την πνευματική αναγέννηση μέσω της συνέχισης της γνήσιας Ορθόδοξης παράδοσης της Εκκλησίας.

Ο Άγιος Μακάριος Νοταράς διέμεινε για μακρύ διάστημα στην Ι. Μονή και ασκήτευσε σε κελί του οποίου σώζονται τα ερείπια ανατολικότερα.

Γρήγορα η Μονή αναδείχθηκε υποδειγματικό κοινόβιο με 25 αδελφούς (το 1890 μ.Χ. αριθμούσε 14, το 1903 μ.Χ. είχε 20 και το 1915 μ.Χ. είχε 25). Η πύλη της Μονής δεν έκλεινε ούτε το βράδυ προκειμένου να εισέρχονται ελεύθερα οι έχοντες ανάγκη. Από κτιριακής πλευράς, η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι τετράγωνη με 20 κελιά, τραπεζαρία, δύο ξενώνες και τους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους.

Το έτος 1955 μετατράπηκε σε γυναικεία Μονή και εγκαταστάθηκε σ’ αυτήν γυναικεία αδελφότητα.

Το Καθολικό, αθωνικού τύπου, είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και έχει ένα ωραιότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο και παραστάσεις σκηνών από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Πρόσφατα ο ναός σώθηκε ως εκ θαύματος από φωτιά.

Η βιβλιοθήκη της Μονής υπήρξε σημαντική, σήμερα όμως φυλάσσονται ελάχιστα βιβλία, αφού το 1950 μ.Χ. όταν η Μονή ερήμωσε εκ νέου με σχετικό πρωτόκολλο παραδόθηκαν προς φύλαξη 169 σπουδαία βιβλία στο Γυμνάσιο Αγίου Κηρύκου.

Από τα παρεκκλήσια σώζεται σήμερα μόνο αυτό του κτήτορος της Μονής, Αγίου Μακαρίου, Επισκόπου Κορίνθου, στο κοιμητήριο των Πατέρων. Κάτωθεν του δαπέδου του βρίσκεται το οστεοφυλάκιο. Αξιόλογες είναι δύο ψηφιδωτές εικόνες του Αγίου Μακαρίου και του Αγίου Νήφωνος.

Πλούσια ήταν η Μονή τόσο σε ιερά λείψανα όσο και σε ιερά σκεύη, δυστυχώς όμως ελάχιστα έχουν διασωθεί λόγω της κατά διαστήματα ερήμωσης της Μονής. Ένα από τα λείψανα που σώζονται είναι η τίμια κάρα της Οσίας Θεοκτίστης της Μηθυμναίας (εορτή 9 Νοεμβρίου), η οποία ασκήτεψε 35 χρόνια μόνη της στην Πάρο τον 9ο αιώνα και τάφηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Η Οσία Θεοκτίστη τιμάται ιδιαίτερα στην Ικαρία λόγω της παρουσίας των ιερών λειψάνων της στην Μονή.

Η Ι. Μονή εορτάζει στις 25 Μαρτίου και στις 17 Απριλίου (μνήμη του Αγίου Μακαρίου Κορίνθου).

Η Ιερά Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Κορσέων. Ο δρόμος για την Μονή είναι βατός.

Ἀπολυτίκιον Εὐαγγελισμοῦ της Θεοτόκου. Ἦχος δ’.

Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τὸ Κεφάλαιον, καὶ τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ, Υἱὸς τῆς Παρθένου γίνεται, καὶ Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διὸ καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.

Πηγές: monastiria.gr, Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια του Δημητρίου Θ. Κόκορη

ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ


Chat