ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΟΝΤΕ ΙΚΑΡΙΑΣ

Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού του Μουντέ (ή Μοντέ) βρίσκεται στην Ικαρία, κοντά στο χωριό Καστανιές, στις Ράχες.

Για την ονομασία Μουντέ υπάρχει η εκδοχή ότι ήταν το όνομα μιας οικογένειας από τη Χίο, που έδωσε χρήματα για την αναστήλωση του μοναστηριού. Για το όνομα Μοντέ υπάρχει η εκδοχή ότι έχει τις ρίζες του στην περίοδο της ιταλικής κατοχής, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ότι προέρχεται από την ιταλική λέξη il Monte (βουνό), καθώς οι Ιταλοί στρατιώτες πιθανόν να το ονόμασαν Μοναστήρι του Βουνού επειδή βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά.

Το αρχικό κτίριο της Μονής χτίστηκε γύρω στο 1460. Λέγεται ότι στο σημείο που είναι χτισμένη η Μονή είχε βρεθεί η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ύστερα από το όνειρο ενός κατοίκου, που είδε την Παναγία να τον προτρέπει να σκάψει για να βρει την εικόνα. Αργότερα δεξιά και αριστερά του αρχικού κτίσματος χτίστηκαν δύο άλλοι ναΐσκοι, που ο ένας είναι αφιερωμένος στη Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων και ο άλλος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ο κάθε ένας έχει τη δική του Αγία Τράπεζα και τη δική του κυρία πύλη. Το 1893 οι ναΐσκοι ενώθηκαν με το αρχικό κτίσμα καθώς δημιουργήθηκαν ανοίγματα στους εσωτερικούς τοίχους με τέσσερις καμάρες και με τον τρόπο αυτό ο ναός έγινε τρίκλιτος βασιλική. Η Μονή εορτάζει τρεις φορές το χρόνο, την 25η Μαρτίου, την 30η Ιουνίου και το Δεκαπενταύγουστο, που είναι οι μέρες εορτασμού του Ευαγγελισμού, της Σύναξης των Αποστόλων και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αντίστοιχα.

Το 1906 ξεκίνησε η αγιογράφηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου του μεσαίου κλίτους από τον αγιογράφο Ζωσιμά, που ήταν μοναχός της Μονής Αγίων Πατέρων της Χίου, και ολοκληρώθηκε το 1920. Οι αγιογραφίες στα άλλα δύο κλίτη δεν είναι γνωστό πότε και από ποιόν έγιναν αλλά μόνο ότι είναι μεταγενέστερες.

Τη διετία 1947 -1949, στη διάρκεια του εμφυλίου, στο μοναστήρι λειτούργησε σανατόριο, για περισσότερους από 120 πολιτικούς εξόριστους, ορισμένοι από τους οποίους είναι θαμμένοι στο προαύλιο της Μονής. Κάθε χρόνο τον Αύγουστο τελείται στο μοναστήρι Λειτουργία και Μνημόσυνο για τους πολιτικούς εξόριστους.

Διαθέτει 10 κελιά και ξενώνα. Η Ιερά Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών. Ο δρόμος για την Μονή είναι βατός, καλός.

Ἀπολυτίκιον Εὐαγγελισμοῦ της Θεοτόκου. Ἦχος δ’.

Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τὸ Κεφάλαιον, καὶ τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ, Υἱὸς τῆς Παρθένου γίνεται, καὶ Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διὸ καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.

Πηγές: wikipedia.org, Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια του Δημητρίου Θ. Κόκορη

ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ


Chat