ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ

Η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ευρίσκεται εις το Όρος των Αμώμων (βουνό των καθαρών) – Πεντελικόν, στην περιοχή της Ξυλοκέριζας στην ανατολική πλευρά του Πεντελικού όρους, όπου εκεί από τον 10ο μ.Χ. αιώνα υπήρχαν πάρα πολλά ασκητήρια, διασκορπισμένα σε όλη την έκταση του βουνού. Μάλιστα η περί ου ο λόγος Ιερά Μονή ευρίσκεται στην ίδια θέση, όπου λειτουργούσε παλαιά ανδρώα Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ήδη από του 10ου μ.Χ. αιώνος.

Στο Πατριαρχικό Σιγίλλιο του Οικουμενικού Πατριάρχου Νεοφύτου της 10ης Μαΐου του 1611, που σήμερα φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Αθηνών, η Ιερά Μονή φέρεται με το όνομα Γενέσιον της Θεοτόκου, Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Μονή, όπως ήδη από του έτους 1576 επί Οικουμενικού Πατριάρχου Ιερεμίου Β’ ετιμάτο, πριν μετονομασθεί αντικανονικώς και αυθαιρέτως σε Αγία Παρασκευή υπό τινών Αρβανιτών.

Η Ιερά αυτή Μονή ανεσυστήθη ως γυναικεία το έτος 1945 από την αείμνηστη Καθηγουμένη και Κτιτόρισσα Μοναχή Μακαρία (Δεσύπρη) με το ίδιο όνομα του Γενεσίου της Θεοτόκου και το έτος 1975 μετωνομάσθη δι’ Υπουργικής Αποφάσεως εις Ι. Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως ήταν το αρχικό ιδρυτικό όνομά της και το οποίο απεκαλύφθη θαυμαστώς στην Οσιωτάτη Μητέρα Μακαρία, όπως θαυματουργικώς της απεκαλύφθη και το Σκήνωμα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του Θαυματουργού το 1950.

Το πρωί της 3ης Ιανουαρίου του 1950 η Γερόντισσα Μακαρία με την βοήθεια ενός εργάτη έσκαψε σ’ ένα σημείο πού της υπεδεικνύετο μυστικά και που, όπως φάνηκε, από το, μισογκρεμισμένο τζάκι στον τοίχο, βρισκόταν το κελλί κάποιου μοναχού. Σε βάθος 1,70μ. περίπου βρέθηκε το Σκήνωμα του Αγίου, που ευωδίαζε. Το ράσο του είχε παραμείνει άθικτο! Ο Κύριος της Δόξης της επεφύλασσε υψίστη τιμή, την θαυμαστή αποκάλυψη των λειψάνων του Αγίου Εφραίμ, μετά από πεντακοσίων χρόνων κατάκρυψη, την 3ην Ιανουαρίου 1950, Αρχιερατεύοντος του μετέπειτα Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιακώβου, τότε δε Αττικής και Μεγαρίδος.

Ένα βράδυ, εκεί που διάβαζε τον Εσπερινό, άκουσε στην έρημη αυλή, από πίσω της βαριά βήματα… Ένιωσε πως εκείνος που περπατούσε στάθηκε έξω από την εκκλησία. Γυρίζει και βλέπει έναν μοναχό υψηλό, αδύνατο, με μαύρα και ολίγον σγουρά γένια, στο αριστερό του χέρι υπερίπτατο ένα λευκό φως υπερλάμπον, ενώ με το δεξί χέρι του ευλογούσε. Της λέγει: «Σ’ ευχαριστώ πολύ. Ονομάζομαι Εφραίμ» και χάθηκε. Σήμερα η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού είναι γνωστή ανά το Πανελλήνιο ως Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αγίου Εφραίμ.

Η μνήμη του Αγίου Εφραίμ τιμάται στις 3 Ιανουαρίου, εορτή της ευρέσεως των Ιερών λειψάνων Του υπό της μακαριστής μητρός Μακαρίας και στις 5 Μαΐου, εορτή του τέλους του μαρτυρίου Του.

Η Μονή ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Αμαρουσίου, Κηφισίας, Ωρωπού και Μαραθώνος.

Ἀπολυτίκιον Εὐαγγελισμοῦ της Θεοτόκου. Ἦχος δ’.

Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τὸ Κεφάλαιον, καὶ τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ, Υἱὸς τῆς Παρθένου γίνεται, καὶ Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διὸ καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.

Πηγή: imkifissias.gr

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Chat