ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

Χτισμένη το 12ο αιώνα, στην ακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και ανακαινισμένη το 1665, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Μονή βρίσκεται 12 χλμ. δυτικά της Αλίαρτου.

Τον καιρό της Τουρκοκρατίας, οι μοναχοί της Μονής Ευαγγελιστρίας συνέβαλαν στη διατήρηση του ελληνορθοδόξου ιδεώδους λειτουργώντας κρυφό σχολείο. Βρέθηκε, μάλιστα, μια σπάνια κρύπτη στην οποία μπορούσε να μπει κανείς μόνο κάτω από το σημείο όπου βρισκόταν η Αγία Τράπεζα, μέσα στο ιερό του ναού. Η κρύπτη είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και φιλοξενούσε όχι μόνο τους μικρούς μαθητές αλλά και τα κειμήλια της Mονής που έπρεπε να προφυλαχθούν από τους αλλόθρησκους.

Ακόμα και αργότερα όμως, στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Mονή Ευαγγελιστρίας βοήθησε πρόθυμα τους Έλληνες και τους συμμάχους τους, αξιοποιώντας και πάλι την κρύπτη αυτή. Φυλά, μάλιστα, ως σήμερα την ευχαριστήρια επιστολή που της απέστειλε ο Συνταγματάρχης Alexander.

Η Mονή οργανώθηκε και λειτουργεί με γυναικεία αδελφότητα από το 1959. Πρώτη Γερόντισσα και κτήτορας της Ιεράς Μονής η Μοναχή Ανθούσα Μαντά που πάντα με τον φωτισμό και την γλυκύτητα της καλωσόριζε τους ευλαβείς προσκυνητές της Μονής.

Η Mονή πανηγυρίζει την 25 Μαρτίου Εορτή του Ευαγγελισμού, την 15 Αυγούστου, κι όλες τις εορτές Της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ἀπολυτίκιον Εὐαγγελισμοῦ της Θεοτόκου. Ἦχος δ’.

Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τὸ Κεφάλαιον, καὶ τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ, Υἱὸς τῆς Παρθένου γίνεται, καὶ Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διὸ καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.

 

Πηγή: imtl.gr

ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


Chat