ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΒΕΡΙΝΟΥ

Ένα από τα πολυάριθμα μοναστήρια της πελοποννησιακής γης είναι η Γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Αίγιο, κοντά στο χωριό Βερίνο Αχαΐας.

Κτισμένη στο ομώνυμο βουνό Αγιάννης, μια από τις παραφυάδες του Παναχαïκού, σε υψόμετρο 900 μέτρα, αντικρίζει τον Κορινθιακό και τη Ρούμελη. Το μοναστήρι, που ιδρύθηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, είναι γνωστό και σήμερα ως Άγιος Ιωάννης των Τσετσεβών, από τον Τσετσεβό, παρακείμενο εγκαταλελειμμένο οικισμό και υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Το 1827 έγινε στην περιοχή η μάχη του Τσετσεβού.

Το έτος 1987 μια νέα περίοδος αρχίζει για το ιερό μονύδριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Αίγιο. Η πρόνοια του Θεού οδήγησε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας τον μακαριστό γέροντα Αρχιμανδρίτη π. Ευσέβιο Γιαννακάκη (1910-1995) – Άγιο Λειτουργό και χαρισματούχο Πνευματικό για τριανταπέντε χρόνια στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών και Κτίτορα της Ιεράς Μονής Εισοδίων Θεοτόκου Μαρκοπούλου Ωρωπού – με μια ομάδα ευλαβών νεανίδων, πνευματικών του τέκνων, που επιθυμούσαν να μονάσουν.

Ο ιερός λόφος του μαθητή της αγάπης, με το υγιεινό κλίμα, το άριστο νερό των πηγών και το πανέμορφο φυσικό τοπίο με τον ανοικτό ορίζοντα, ενέπνευσε το Γέροντα, ο οποίος αποφασίζει να ανακαινισθεί το ερειπωμένο Μετόχι για να εγκατασταθεί εκεί η αδελφότητα.

Το Νοέμβριο του 1987 με την ευλογία και την αμέριστη συμπαράσταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου το έως τότε Μετόχι της Ιεράς Μονής.

Ταξιαρχών μετατράπηκε με προεδρικό διάταγμα σε Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή. Το ερειπωμένο μικρό κτίριο ανακαινίσθηκε και οι πρώτες δεκατέσσερις μοναχές εγκαταστάθηκαν στα κελιά του, την περίοδο του Πάσχα του 1988.

Η επαναλειτουργία της Μονής έγινε δεκτή με πάνδημη χαρά από τους κατοίκους της περιοχής, που ευλαβούνται τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη και το μοναστήρι του.

Οι τρεις νέες πτέρυγες της Μονής αποτέλεσαν μαζί με την παλαιά ένα παραδοσιακό τετράπλευρο μοναστήρι με το νέο Καθολικό του Αγίου Ιωάννου στο κέντρο. Στις νέες πτέρυγες στεγάζονται τα κελιά των Αδελφών, η βιβλιοθήκη της Μονής, το συνοδικό, η τράπεζα των προσκυνητών, το αρχονταρίκι, η τράπεζα των Μοναχών, τα εργαστήρια (αγιογραφίας, εκκλησιαστικού κεντήματος, ιεροραπτικής, ξυλογλυπτικής κ. ά.) και τα ιατρεία.

Ο τάφος του αειμνήστου π. Ευσεβίου, αποτελεί το σέμνωμα της Ιεράς Μονής, πηγή ευλογίας και παρακλήσεως τόσο για τα πνευματικά του τέκνα, όσο και για τους προσκυνητές της μονής που προσέρχονται εκεί να ζητήσουν τη μεσιτεία του.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει:

– Την 8η Μαΐου: Του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου,

– Την 26η Σεπτεμβρίου : Η Μετάσταση του Αγίου Αποστόλου και Θεολόγου Ιωάννου του Ευαγγελιστού,

– Την 17η Ιουλίου: Ιστορική επέτειος της μάχης του Τσετσεβού (17 Ιουλίου 1827).

Η Ιερά Μονή ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και απέχει από το Αίγιο 14 χιλιόμετρα.

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΙΑΣ


Chat