ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΔΟΜΒΟΥΣ

Η Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς είναι ορθόδοξη χριστιανική μονή στην περιοχή της Βοιωτίας. Βρίσκεται στα δυτικά του νομού χτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων στις πλαγιές του Ελικώνα, στην δυτική πλευρά της ψηλότερης κορυφής του. Παρά το μεγάλο υψόμετρο στο οποίο είναι χτισμένη, η μονή βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου. Από την θέση που βρίσκεται έχει θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο και την κοντινή παραλία της Ζελίτσας.

Η πρόσβαση στην Μονή γίνεται μόνο από χωματόδρομο και υπάρχουν τρεις εναλλακτικές διαδρομές που ξεκινούν από τα χωριά, Πρόδρομος, Κυριάκι μέσω της παραλίας της Ζελίτσας ή Ζάλτσας και Αγία Άννα. Η τελευταία διαδρομή είναι και η δυσκολότερη, καθώς ο δρόμος περνάει κοντά στην ψηλότερη κορυφή του Ελικώνα και στην συνέχεια κατηφορίζει απότομα προς την Μονή.

Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε από τον Όσιο Σεραφείμ περί το έτος 1598 κατόπιν υποδείξεως της Παναγίας εις την θέση Δομβός, στους πρόποδες του Ελικώνα. Γρήγορα έγινε πνευματική κυψέλη λόγω της Αγιότητος του Οσίου. Τα θαύματά Του είναι πολλά μέχρι τις ημέρες μας.

Η Μονή έχει συνεχή λειτουργία από την ίδρυση της μέχρι σήμερα. Βοήθησε με πολλούς τρόπους στον αγώνα του 1821 και μετά, ενώ χιλιάδες στρέμματα δόθηκαν σε ακτήμονες.

Πηγή: www.imtl.gr

ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


Chat