ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΝΩ ΞΕΝΙΑΣ

Η ιστορική Ιερά Μονή της Άνω Ξενιάς βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές της Όθρυος, του βουνού που χωρίζει τη Μαγνησία από τη Φθιώτιδα σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρων. Έχει να παρουσιάσει μια υπερχιλιόχρονη ιστορία, αφού οι ιστορικοί υποστηρίζουν πως η ίδρυση της Μονής πρέπει να τοποθετηθεί στα τέλη του 10ου  αιώνα. Αποτελεί ένα από τα λίγα Μοναστήρια που μέσα από τις ποικίλλες διακυμάνσεις της ιστορικής τους διαδρομής κατάφεραν να διατηρήσουν αδιάσπαστη και συνεχή την Μοναχική παρουσία, μαρτυρία, διακονία και προσφορά τους μέχρι και τις μέρες μας. Υπέστη αρκετές καταστροφές. Πρώτη μπορεί να θεωρηθεί η πυρπόλησή της από τον Καρδινάλιο Πελάγιο στα 1213 και η θανάτωση των 500 σύμφωνα με την παράδοση μοναχών της. Στην περίοδο της τουρκοκρατίας κατεστράφη από τον σεισμό του 1460 όπου έπεσαν τα 2/3 του οικοδομήματος της Μονής. Αναφέρεται δε κατ’ αυτήν την εποχή λειτουργούσε και κρυφό σχολειό. Στην προσφορά της Μονής στον αγώνα κατά της γερμανοϊταλικής κατοχής οφείλεται και η πυρπόληση όλων των κτιρίων της  πλην του Καθολικού από απόσπασμα Ιταλών στρατιωτών στις 26 Μαΐου 1942. Ως τελευταία πληγή μπορούμε να θεωρήσουμε τον καταστροφικό σεισμό του καλοκαιριού του 1980, που επέφερε σοβαρότατες ζημιές στο Καθολικό, όπως ρωγμές στους τοίχους, αποκολλήσεις των τοιχογραφιών κλπ, καθώς και την κατάρρευση όλων των παλαιών κτιρίων που είχαν επισκευασθεί μετά την πυρκαγιά του  1942.

Είναι η εφέστιος εικόνα της Ιεράς Μονής, αποτελεί παλάδιον του Μοναστηριού έργο άριστης βυζαντινής τέχνης και είναι αχρονολόγητη, ενώ φέρει ασημένιο κάλυμμα που κατασκευάστηκε στο Βόλο το 1900, Εντυπωσιακός είναι ο μεγάλος αριθμός των προσώπων που εικονίζονται στην όλη σύνθεση, 30 στον αριθμό. Σύμφωνα με την παράδοση, η Εικόνα βρέθηκε μέσα σε κισσούς στον τόπο που στη συνέχεια κτίστηκε ο πρώτος Ναός, και γι’ αυτό η Μονή αρχικά ονομάστηκε «Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Κισσιωτίσσης» ονομασία που αναγράφεται σε παλαιά σφραγίδα της Μονής. Κατά καιρούς έχει επιτελέσει πολλά και αδιαμφισβήτητα θαύματα, όπως οι αντιμετωπίσεις επιδημιών, θεομηνιών, ανομβριών, αλλά και οι ιάσεις σοβαρότατων προβλημάτων υγείας καρκινοπαθών και ατεκνίας.

Αλλά η Ι. Μονή δεν είναι μόνον τα κτίρια και η ιστορία. Είναι κυρίως η Ζωντανή παρουσία του Ορθόδοξου Μοναχισμού στον σύγχρονο κόσμο. Πολύωρες ακολουθίες που τελούνται καθημερινά κατά το Αγιορείτικο Τυπικό, ο μυσταγωγικός χαρακτήρας του αρχαίου Ναού με τα κεριά στους πολυέλαιους, στιγμές κατανύξεως και πνευματικής ανάτασης κατά τις λατρευτικές ευκαιρίες, παρηγοριά και ανακούφιση από το βάρος των πολλών πλημμελημάτων μέσα από το Μυστήριο της Μετανοίας, φιλοξενία και γεύση και του επίγειου άρτου στην Τράπεζα της Μονής, αλλά κυρίως και πάνω από όλα η ενατένιση του βλέμματος στον Ουρανό και η ζωντανή παρουσία της Παναγίας μας, η τόσο αισθητή, είναι στοιχεία που τραβούνε κάθε προσκυνητή που σπάνια την επισκέπτεται μόνο μια φορά.

Η Ιερά Μονή της Άνω Ξενιάς πανηγυρίζει με μεγάλη λαμπρότητα την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου αλλά και την εορτή του Ακαθίστου Ύμνου τελώντας  μεγάλη αγρυπνία κατά το αγιορείτικο τυπικό Παρασκευή προς Σάββατο της Ε΄ Εβδομάδος των Νηστειών εκάστου έτους.

Πηγή: www.imd.gr

 

ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ


Chat