ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΠΑΛΙΟΥΡΑ

Πρόκειται για το νεότερο μοναστήρι της Μητροπολιτικής περιφερείας Χαλκίδας, το οποίο ιδρύθηκε χάρη στην αγάπη και την καλή διάθεση του Μητροπολίτου Χαλκίδας, αλλά και στην ελεύθερη βούληση και ολοπρόθυμη συνεργασία τριών ευλογημένων ψυχών, οι οποίες για δεκαετίες ασκούνταν πλησίον του Ενοριακού Παρεκκλησίου Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πάλιουρα Διρφύων, ποθώντας τον ισάγγελο μοναχικό βίο.

Το έτος 2006, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική έγκριση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύθηκε και στο Φ.Ε.Κ., ιδρύθηκε η νέα – γυναικεία Ιερά Μονή, η οποία αφιερώθηκε στο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μυρτιδιωτίσσης (εορτάζει την 24η Σεπτεμβρίου).

Η Ιερά Μονή στεγάστηκε σε ιδιόκτητο χώρο των μοναζουσών, τον οποίο παραχώρησαν ολοπρόθυμα και ανήκει πλέον στο Νομικό Πρόσωπο της Ιεράς Μονής και ευρίσκεται δίπλα στο Ενοριακό Παρεκκλήσιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πάλιουρα, το οποίο εξακολουθεί να ανήκει στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Πάλιουρα.

Το Σάββατο 21 Ιουλίου 2007 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος επισκέφθηκε την νέα Ιερά Μονή και στο παρακείμενο σ’ αυτήν Παρεκκλήσιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας τέλεσε και τις Μοναχικές Κουρές των τριών πρώτων Μοναχών. Οι τρεις αυτές Μοναχές αποτελούν το Ηγουμενοσυμβούλιο, που έχει την ευθύνη της διοικήσεως της Ιεράς Μονής.

Στις 22 Ιουλίου 2010 το απόγευμα, κατόπιν της νομίμου διαδικασίας και εκδόσεως της σχετικής αδείας οικοδομής από την υπηρεσία της Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης , Μητροπολίτης Χαλκίδος, μαζί με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τανάγρας, πνευματικό πατέρα των μοναζουσών, θεμελίωσαν το νέο καθολικό της Ιεράς Μονής, επ’ ονόματι της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης.

Πηγή: www.imchalkidos.gr

ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ


Chat