ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΥΨΕΝΗΣ ΡΟΔΟΥ

Στο νοτιοανατολικό μέρος της Ρόδου, 50 χιλ. από τη πόλη, κοντά στο χωριό Λάρδος, βρίσκεται, κρυμμένη μέσα στο δάσος, η Παναγία η Υψενή. Ένα γυναικείο σήμερα μοναστήρι με τη δική του ιστορία και διαδρομή, που στολίζει το νησί της Ρόδου και χαρίζει τη γαλήνη στους προσκυνητές του.

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα είναι γνωστή ως Μονή του Ύψους. Από τις αρχές του 20ου αιώνα επικράτησε το όνομα Υψενή από το ύψος στο οποίο είναι χτισμένη.

H χρονολογία κτίσης της Μονής τοποθετείται στο 1855. Κτήτορας της ήταν ο Όσιος Μελέτιος ο εν Ρόδω, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2013 αγιοποιήθηκε επίσημα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Άγιος, βοσκώντας τα πρόβατα του πατέρα του στις ερημικές περιοχές της Λάρδου, είδε όραμα που του υπέδειξε την εικόνα της Παναγίας Υψενής στη ρίζα ενός δέντρου. Καθοδηγούμενος από τη χάρη της Παναγίας, ακολούθησε τη μοναχική ζωή και αφιερώθηκε στο Θεό. Έκτισε στο μέρος όπου βρήκε την εικόνα τον Ιερό Ναό, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χειροτονήθηκε και έγινε ηγούμενος της Μονής με ασκητικό και θαυμαστό βίο.

Αργότερα το μοναστήρι υπήχθη στην ενορία της Λάρδου και η αναβίωσή της άρχισε το 1992 από τον αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Τσούκο (νυν Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας), ο οποίος εγκατέστησε γυναικεία αδελφότητα. Στα διακονήματά τους είναι η αγιογραφία, το ράψιμο, η καλλιέργεια της γης (αμπέλια,ελαιόδεντρα, κηπευτικά) και η κατασκευή εικόνων σε φυσικό ξύλο. Καθηγουμένη είναι η μοναχή Μαριάμ. Στην Ιερά Μονή Παναγίας Υψενής φυλάσσεται η τιμία Κάρα και μέρος των λειψάνων του κτήτορος Οσίου Μελετίου που ευωδιάζουν.

Πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου (Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου), όπου συρρέει πλήθος κόσμου και στις 12 Φεβρουαρίου στη μνήμη του Οσίου Μελετίου.

Ο δρόμος είναι άνετος, καλός. Η Ι. Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου.

Πηγή : www.monastiria.gr, Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια του Δημητρίου Θ. Κόκορη

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ


Chat