ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΒΑΘΥΡΡΥΑΚΟΣ

Πρόκειται για ένα πανθρακικής εμβέλειας προσκύνημα με μεγάλη ιστορία. Βρίσκεται μετά την Ξάνθη, 16 χλμ πριν την Κομοτηνή, αριστερά της εθνικής οδού. Η περιοχή που βρίσκεται το μοναστήρι, τον 12ο αιώνα είχε το όνομα Παναγία, ενώ επί Τουρκοκρατίας η περιοχή μοιράστηκε σε τσιφλικάδες.

Κατά την παράδοση, η ιερή εικόνα της Παναγίας φανερώθηκε ( εξ’ου και φανερωμένη) πριν 300 χρόνια στον Οθωμανό κύριο της γης της περιοχής, ο οποίος για 3 ημέρες έβλεπε φωτεινό όραμα ένα σταυρό στην κορυφή ενός δέντρου. Ενημέρωσε κατ’εντολήν της Παναγίας και έσκαψαν στις ρίζες του δέντρου, όπου βρήκαν την εικόνα. Η τελευταία, διεκδικήθηκε από αρκετούς οικισμούς και ενορίες και έπειτα από δέηση του Μητροπολίτη τοποθετήθηκε σε ζωήλατη άμαξα και οδηγήθηκε μόνη της στο Μητροπολιτικό Ναό της Θεοτόκου που κάνει θαύματα. Είναι σεβαστή όχι μόνο στους Χριστιανούς αλλά και τους Μουσουλμάνους της Κομοτηνής.

Το 1955 αποφασίζει ο Μητροπολίτης Τιμόθεος να επιστρέψει τη Παναγία στο φυσικό της χώρο και την εγκαθιστά στην Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος , ξεκινώντας και την ανοικοδόμησή της.  Το 1960-1962 έγινε η ολοκλήρωση των κελιών που άρχισε το 1958 και το 1971 χτίστηκε το κωδωνοστάσιο. Αρχικά, λειτούργησε ως ανδρικό μοναστήρι (1957) και έπειτα ως γυναικεία Μονή (1960), ενώ το 1969 έγινε πάλι ανδρώα Μονή. Το 1970 έγινε ο μαρμάρινος θρόνος που βρίσκεται η Παναγία και το 1971 εγκαινιάστηκε το παρρεκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής. Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου και διαθέτει ξενώνα.

Πηγή :www.monastiria.gr

ΘΡΑΚΗΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ


Chat