ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΞΥΝΙΑΔΟΣ

Στο χωριό Ξυνιάδα Δομοκού είναι κτισμένο το Μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσης. Το Μοναστήρι κτίσθηκε το 1962 με θαυματουργικό τρόπο. Η εμφάνιση της Παναγίας σε όραμα υπέδειξε στους κατοίκους του χωριού σε βάθος 1,50 μ. μέσα στο χώμα την εικόνα της που φέρει την επιγραφή “Μήτηρ Θεού Ελεούσα”. Η εικόνα φαίνεται να ανήκει στην εποχή της εικονομαχίας, διατηρείται σε καλή κατάσταση παρά την επί αιώνες παραμονή της στο χώμα και είναι το μεγάλο κειμήλιο της Μονής.

Στο σημείο της εύρεσης ανηγέρθη μικρός ναός. Η προσέλευση όμως πολλών προσκυνητών οδήγησε στην θεμελίωση ενός μεγαλυτέρου ναού το 1965 ο οποίος με την συμπαράσταση και την υλική βοήθεια των χριστιανών, αποπερατώθηκε τον Αύγουστο του 1966. Κοντά στο ναό ανοικοδομήθηκαν κελλιά και τα άλλα απαραίτητα κτίσματα. Το 1972 έγιναν τα εγκαίνια της νέας Μονής, η οποία δεν άργησε να αποκτήσει μεγάλη φήμη.

Ο υμνογράφος Γεράσιμος μοναχός Μικραγιαννανίτης συνέθεσε την ακολουθία της Ευρέσεως της εικόνος, η οποία εορτάζεται την 21η Ιουνίου. Στο Μοναστήρι με την άοκνη φροντίδα του ηγουμένου και την πρόθυμη συμπαράσταση των προσκυνητών ανηγέρθη Γηροκομείο για την περίθαλψη των απόρων γερόντων της περιοχής.

Εορτάζει την 21η Ιουνίου.

Πηγή: www.imfth.gr

ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ


Chat