ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΤΣΑΤΣΑΡΗ

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό Ασωπία Βοιωτίας βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία Τσάτσαρι. Η Ιερά Μονή Τσάτσαρι είναι αρκετά παλαιό μοναστήρι μη γνωρίζοντας ακριβώς την χρονολογία ίδρυσης της.

Η Μονή αυτή είναι γνωστή με το σλάβικο όνομα “Τσα-τσάρ” (βασιλεύς των βασιλέων). Πιθανολογείται πως η Μονή ήταν αφιερωμένη στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, χωρίς όμως να έχουμε αποδείξεις παρά μόνο του ονόματος της (Τσάρος των Τσάρων = Βασιλιάς των Βασιλέων). Το όνομα μας παραπέμπει στον 8ο και 9ο αιώνα μ.Χ. λόγω των σλαβικών επιδρομών, μιας και η ονομασία Τσάτσαρι είναι συνθετική της λέξης «τσάρος» (τσάρος + τσάρος, έχοντας την ρίζα της στη λέξη Καίσαρ = βασιλιάς, αυτοκράτορας).

Το σωζόμενο καθολικό χρονολογείται στον 12ο αιώνα, αν και έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις. Πρόκειται για έναν δικιόνιο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό με τρούλλο.

Σήμερα είναι αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου). Πανηγυρίζει επίσης την Κυριακή του Θωμά (η κύρια πανήγυρις της Μονής) και της Αγίας Αικατερίνης (25 Νοεμβρίου) μιας και παλαιότερα ήταν μετόχι της Ιστορικής Μονής του Σινά.

Η Μονή είναι επισκέψιμη και κάθε προσκυνητής ή επισκέπτης μπορεί να την επισκεφθεί, να εκκλησιαστεί και να «γευτεί» την αβραμιαία και παραδοσιακή φιλοξενία των αξιόλογων μοναχών της.

ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


Chat