ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΒΥΖΙΤΣΑΣ

Η Βυζαντινή Μονή του Τιμίου Ιωάννου Προδρόμου  βρίσκεται στην Βυζίτσα Πηλίου, 31 χλμ. από τον Βόλο, σε υψόμετρο 500μ., μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο.

Η Μονή χρονολογείται από τον 18ο αι. και κτήτοράς της ήταν ο Ιερομόναχος Παρθένιος, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, η οποία βρίσκεται χαραγμένη στο μάρμαρο της κεντρικής εισόδου του Καθολικού της Μονής. Κτίστηκε από τον Ηπειρώτη μάστορα Δήμο Ζουπανιώτη το 1797. Έχει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Η μονή τα χρόνια εκείνα λειτουργούσε σαν αντρική μονή και αργότερα σαν προαιρετική. Λειτουργούσε μόνο τις Κυριακές, σε γιορτές και στη μνήμη του αγίου στης 29 Αυγούστου. Δίπλα στο μοναστήρι υπάρχει και παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού που κάθε χρόνο στη μνήμη τους τελείται Λειτουργεία.

Μέχρι το 2000 η μονή του Αγίου Ιωάννου λειτουργούσε μετά παρέμεινε κλειστή και Λειτουργούσε μόνο στη μνήμη του Αγίου στις 29 Αυγούστου όπου και γίνεται μέχρι και σήμερα η φάβα από κουκιά. Αυτό το έθιμο γίνεται από τα παλιά χρονιά. Είναι μια παράδοση που ακόμη τιμάται και πηγαίνει από γενιά σε γενιά. Από τα παλιά χρόνια πλήθος κόσμου έρχεται στο Θρησκευτικό πανηγύρι για να προσκυνήσει την θαυματουργική εικόνα του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου.

Με την χάρη του Θεού και του Τιμίου Προδόμου από τον Σεπτέμβριο του 2017 λειτουργεί ως γυναικεία Μονή.

ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ


Chat