ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΓΙΑΝΙ

6 χλμ. από την πρωτεύουσα της Λέσβου Μυτιλήνη, προς το Αεροδρόμιο θα βρείτε τον “Βράχο” η “Καγιά” στα τούρκικα, εξ ’ου και Καγιάνι το χωριό. Σήμερα είναι ένας σύγχρονος οικισμός οι “Ταξιάρχες” .

Ο ιερός Ναός των Ταξιαρχών δεσπόζει με θέα το Αιγαίο και την κίνηση του κεντρικού λιμανιού της Λέσβου. Πολλά τα πλοία γύρω από το Λιμάνι που έσωσε και σώζει. Τα θαύματα Του Αμέτρητα με αυτούσιες εμφανίσεις σε κρίσιμες στιγμές.

Η Σημερινή εκκλησιά Ταξιάρχης άρχισε να χτίζεται το 1903 και τέλειωσε το 1958, κι έδωσε την ονομασία του στον οικισμό. Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο γοτθικού ρυθμού.

Ο ναός του Ταξιάρχου στο Καγιάνι της Μυτιλήνης στην Λέσβο, εξωτερικά και εσωτερικά είναι ένα κόσμημα.

Ο τρούλος του σαν διαμαντόπετρα δεμένη πάνω σε δαχτυλίδι. Γύρω του έχει άλλα διαμαντάκια και στις πλευρές του ο ναός κοσμήματα, τα πολύφωτα παράθυρά του, εσοχές και εξοχές και την στέγη του με πολλές και αλλεπάλληλες πτυχές. Άλλο ένα κόσμημα δίπλα του στέκει το κωδωνοστάσιο. Και αυτά όλα μέσα στο καταπράσινο φόντο της περιοχής. Έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο υψηλής τέχνης, κι εξαιρετικές εικόνες των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Η θαυμαστή εικόνα του Ταξιάρχη Καγιανιού

Η εικόνα του Ταξιάρχη, με ύψος συν 2 μέτρα, κατασκευάστηκε από μαστίχα και κερί πριν 800 χρόνια περίπου.

Ο Αρχάγγελος ήταν ζωγραφισμένος στον τοίχο της ανατολικής πλευράς του Ναού.

Όταν χρειάστηκε να γίνει νέος Ναός καλύτερος και μεγαλύτερος, λόγω του ότι τα θαύματα που γινότανε έκαναν τους Χριστιανούς να τρέχουν στον Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, χτίστηκε ο νέος Ναός, μεγαλύτερος βέβαια και ωραιότερος, αλλά άφησαν μέσα σε αυτόν άθικτο το μέρος του τοίχου που είχε την τοιχογραφία του Αρχαγγέλου.

Αυτό το μέρος του τοίχου με την εικόνα έγινε το προσκυνητάριο που βλέπουμε σήμερα.

Ασφαλώς από τότε που χτίστηκε ο νέος Ναός, θα στερέωσαν το τμήμα αυτό του τοίχου που είχε την εικόνα. Αλλά την μορφή που έχει σήμερα το επιβλητικό αυτό προσκυνητάριο, την πήρε στο έτος 1922.

Υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου.

Πηγή : www.vimaorthodoxias.gr, Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια του Δημητρίου Θ. Κόκορη

ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ


Chat