ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ»

Ιδρύθηκε το 1963 ως Ιερό Ησυχαστήριο με πρώτη Ηγουμένη την μοναχή Παρασκευή. Το Καθολικό της τιμάται στην μνήμη της Θεοτόκου και εορτάζει την 23η Αυγούστου (απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου).

Στο Ιερό Ησυχαστήριο υπάρχουν τα Παρεκκλήσια του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Τριάδος καθώς και το Εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, το οποίο εκηρύχθη ως Αρχαίο Μνημείο δυνάμει του ν. 3028/2008 (έγγραφο αριθ. πρωτ. 196/18/4/2003), κατά τα άρθρα 2, 3, 6 και 10 της Α’ Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Την 17η Αυγούστου 1967 παρέδωσε την αγία ψυχή του στον Κύριο ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης, ο Γέροντας της Νερατζιωτίσσης. το σκήνωμα του «ζεστό και εύκαμπτο», εναποτέθηκε στον τάφο δίπλα Στο Καθολικό του Ησυχαστηρίου.

Στις 23 Οκτωβρίου 2014, 47 χρόνια μετά την οσιακή κοίμησή του, Ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό του Ησυχαστηρίου, συμπαραστατούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Αργολίδος και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου. Μετά την Θεία Λειτουργία έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του οσίου Γέροντος. με πολλή συγκίνηση ο Σεβασμιότατος πήρε στα χέρια του την τιμία κάρα και ευλόγησε τους παριστάμενους. τα ιερά λείψανα ετοιμάστηκαν από τους πατέρες και μετεφέρθησαν στο Καθολικό και εν συνεχεία στο κελί του Γέροντα. Ύστερα από λίγες ώρες έγινε αισθητή η παρουσία του. Μία άρρητη ευωδία πλημμύρισε το κελί του και όλο το χώρο του Ησυχαστηρίου. Αυτή η έντονη ευωδία εξακολουθεί να εμφανίζεται από καιρού εις καιρόν μέχρι σήμερα, όπως πολλοί κληρικοί και λαϊκοί βεβαιώνουν. Δεν απομένει πλέον παρά ἡ επίσημη αγιοκατάταξή του.

Η Μονή ανήκει στην Ι. Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού & Μαραθώνος.

Πηγή: www.imkifissias.gr

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Chat