ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙΟ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ

Το Μοναστήρι της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου αποτελεί Μετόχιο της Ι. Μονής του Αγίου Γεωργίου Ηλίων, η οποία το 1990 το παρεχώρησε σε άλλη Αδελφότητα με Ηγουμένη μια άλλη Γερόντισσα.

Είναι χτισμένο πάνω από τις Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως μας, μεταξύ των παραθαλασσίων χωριών Ροβιών και Ηλίων και έχει εμπρός του το γαλήνιο Ευβοϊκό κόλπο και πίσω του το καταπράσινο Βαλάντιο όρος.

Εκτός από την εσωτερική Εκκλησία της Οσίας Ειρήνης, η Μονή έχει και άλλα δύο εσωτερικά παρεκκλήσια: του Οσίου Ονουφρίου του ασκητού, ο οποίος εορτάζει στις 12 Ιουνίου και του Αγίου Ιώβ του πολυάθλου, ο οποίος εορτάζει στις 6 Μαΐου. Τα εκκλησάκια αυτά, κοσμούνται με θαυμάσιες Βυζαντινές αγιογραφίες.

Στον ελαιώνα της Μονής ευρίσκεται ανακαινισμένη η παλαιά Εκκλησία του Ταξιάρχου Μιχαήλ, παλαιού Μετοχίου της Μονής Ηλίων, η οποία πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου. Ο Άγιος Ταξιάρχης θεωρείται ο προστάτης Άγιος της περιοχής, η οποία έχει λάβει την ονομασία της από Εκείνον (Ταξιάρχης Ηλίων).

Μεγάλος κεντρικός Ναός της Οσίας Ειρήνης δεν υπάρχει ακόμη, διότι η ολιγομελής αδελφότητα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ολοκληρώσει την ημιτελή Μονή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονή, υπήρξε η πρώτη της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου με το νέο (διορθωμένο Ιουλιανό) Ημερολόγιο.

Πηγή: www.imchalkidos.gr

ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ


Chat