ΝΑΟΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΞΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

Στην ερημική τοποθεσία Καββούσι, κοντά στην αρχαία πόλη Φαλάσσαρνα, σώζεται ο δίκλιτος ναός των Αγίων Ιωάννη του Ξένου και Ευσταθίου. Σύμφωνα με τις πηγές, πρόκειται για το ερημητήριο, όπου τελείωσε το βίο του ο δραστήριος Όσιος Ιωάννης περί τα μέσα του 11ου αιώνα, μετά από την περιπλάνηση και την ίδρυση μονών στη Δυτική Κρήτη. Το ανατολικό τμήμα του ναού αποτελείται από τη σπηλαιώδη κοιλότητα του αρχικού ερημητηρίου, που κλείνεται από τη βόρεια πλευρά με τοίχο. Κατά το 13ο αιώνα ο ναός επεκτάθηκε προς τα δυτικά ως μονόχωρος και τοιχογραφήθηκε.

Εξωτερικά στη βόρεια όψη έχουν προστεθεί τέσσερις τάφοι με τη μορφή αρκοσολίου, από τους οποίους ο ανατολικότερος τιμάται ως ο τάφος του οσίου μέχρι σήμερα. Στον ιδιόμορφο λόγω του σπηλαίου ναό σώζονται αποσπασματικά λίγες παραστάσεις από τη ζωή του Ξένου, Απόστολοι από τη Δευτέρα Παρουσία. Από το στρώμα του τέλους του 13ου αιώνα χρονολογούνται ολόσωμες, μετωπικές παραστάσεις των Αγίων Ιωάννη Ξένου, Νικολάου και Ιωάννη Προδρόμου, ενώ από τα μέσα του 14ου σκηνές με τον όσιο να διδάσκει και να θεραπεύει δαιμονιζόμενο. Εκεί ευρίσκεται και ο τάφος του Οσίου.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο κοντινός επίσης σπηλαιώδης ναός του Αγίου Φωτίου, αλλοιωμένος όμως από σύγχρονες επεμβάσεις, κτίστηκε επίσης από τον όσιο Ιωάννη. Στα χρόνια της Βενετοκρατίας η λατρεία του Ξένου μεταφέρθηκε και στο κοντινό χωριό Πάνω Άι Κυρ Γιάννης, ή Τσουρουνιανά, όπου υπάρχει ο νεότερος δίκλιτος ναός, κτισμένος στη θέση αρχαιότερου και όπου φυλάσσεται η κάρα του Οσίου Ιωάννου του Ξένου.

ΠΗΓΗ: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ


Chat