ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΙΑΣΩΖΟΥΣΑΣ ΠΑΤΜΟΥ

Ο Ιερός ναός της Παναγίας Διασώζουσας  κτίσθηκε  πριν το 1500 μ.Χ.  από  πατμιακή οικογένεια. Το 1599 ο ναός ανακαινίσθηκε από δωρεές Πατμίων,  εξαιτίας της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας που γι’ αυτό ονομάστηκε Διασώζουσα.  Έχουν καταγραφεί  πολλά θαύματα μεταξύ αυτών και σύμφωνα πάντα με την παράδοση, η  διάσωση  το 1732  του  Πάτμιου Ευστράτιου Γλυκονικήτα  από τα χέρια των Πειρατών.

Το 1732, εποχή κατά την οποία η πειρατεία των Αλγερινών και άλλων πειρατών ελυμαίνετο τη Μεσόγειο και κυρίως τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ο Πάτμιος  Ευστράτιος Γλυκονικήτας ενώ ψάρευε στην παραλιακή θέση Κουβάρι όπου υπάρχει το κάθισμα του Αγίου  Ιωσήφ του Μνήστορος, συνελήφθη, ληστεύτηκε,  αιχμαλωτίστηκε  και μεταφέρθηκε στην Τρίπολη της Βόρειας Αφρικής, όπου φυλακίστηκε  από Αλγερινούς πειρατές. Μεγάλο πένθος έφερε στην οικογένεια του διότι νόμισε ή ότι πνίγηκε ή ότι δολοφονήθηκε από κακοποιά ξένα στοιχεία.

Παρηγοριά του  Γλυκονικήτα, ήταν οι προσευχές του στην Παναγία Διασώζουσα , που την παρακαλούσε μέρα και νύχτα να τον γλυτώσει από τη φυλακή.  Μετά από τρία χρόνια, ενώ προσευχόταν παρακαλώντας την  για την σωτηρία του, παρουσιάζεται μπροστά του μέσα στη φυλακή μια μεγαλόσωμη, σεμνοπρεπής γυναίκα, η οποία του ζήτησε να τον ακολουθήσει. Στην ερώτηση του δε ποια ήταν η Παναγία απάντησε:  Διασώζουσα με ονομάζουν και είμαι γνωστή σου. Πριν καλά – καλά συνειδητοποιήσει την απάντηση, ο Γλυκονικήτας βρέθηκε ξαφνικά  ελεύθερος   στην παραλία της  περιοχής Κουβάρι, όπου είχε προ τριετίας συλληφθεί από τους πειρατές όταν ψάρευε.

Ο Γλυκονικήτας επέστρεψε στο σπίτι του στη Χώρα, όπου η γυναίκα του  δεν τον αναγνώρισε, γιατί οι κακουχίες της φυλακής και τα βασανιστήρια τον είχαν κάνει αγνώριστο.  Για να του ανοίξει και να τον δεχτεί, άρχισε να εξιστορεί  πράξεις, γεγονότα και περιστατικά της οικογένειάς τους.

Τέλος και προκειμένου να ευχαριστήσει την Παναγία την Διασώζουσα που τον  έσωσε,   δημιουργεί την αργυρή επένδυση της εικόνας της με όλα τα ασημικά σκεύη του σπιτιού του. Επιστρέφοντας μάλιστα από τον τεχνίτη με την επένδυση στα χέρια του, προκειμένου να καλυφθεί η θαυματουργή εικόνα, βρίσκει στο δρόμο μερικά χρυσά φλουριά, με τα οποία και επιχρύσωσε τον ασημένιο επενδυτή της Παναγίας της Διασώζουσας όπως φαίνεται ακόμη και σήμερα.

Από τότε κάθε χρόνο εκατοντάδες πιστοί, συρρέουν στην Αγρυπνία της και στην περιφορά της εικόνας της .

Το τέμπλο, τα βημόθυρα κλπ. είναι ξυλόγλυπτα, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Ο ναός είναι αγιογραφημένος. Υπάγεται στην Ιερά Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου.

Πηγή : www.patmosweb.gr,  Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια του Δημητρίου Θ. Κόκορη

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ


Chat