ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΗΣ

 

Στο χωριό Πλατανιώτισσα, 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Καλαβρύτων, σε μια όμορφη, καταπράσινη τοποθεσία, βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιότυπα και ξεχωριστά προσκυνήματα της Ελλάδας, η Παναγία Πλατανιώτισσα, από την οποία πήρε την ονομασία του το χωριό.

Πρόκειται για πολύ μικρό ναό αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου, που έχει διαμορφωθεί μέσα στο κοίλωμα ενός τεράστιου αιωνόβιου πλατάνου. Το δέντρο έχει περίμετρο γύρω στα 17 μ. στη βάση και ύψος 25 μ., και με το πέρασμα του χρόνου έχει δημιουργήσει σύμπλεγμα με άλλα δύο μεγάλα πλατάνια. Ο χρόνος ίδρυσης του ναού δεν είναι γνωστός, η παράδοση για την ιστορία του, όμως, συνδέεται με τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και την εικόνα της Παναγίας Μεγαλοσπηλαιώτισσας.

Στο εσωτερικό του ναού, μέσα σε φυσικό κοίλωμα στο τοίχωμα του πλατάνου, έχει αποτυπωθεί με θαυμαστό τρόπο η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Η εικόνα αυτή είναι πανομοιότυπη με την εικόνα της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, για την ακρίβεια αποτελεί το αρνητικό αποτύπωμά της. Για τον τρόπο δημιουργίας της υπάρχουν διάφορες παραδόσεις, που σχετίζονται είτε με τους ιδρυτές της μονής, μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο, που διανυκτέρευσαν στον πλάτανο κατά την προσπάθειά τους να βρουν την εικόνα, τον 4ο αιώνα, ή με τους μοναχούς της μονής, που γύρω στον 9ο αιώνα περιέφεραν τη θαυματουργή εικόνα έπειτα από τη διάσωσή της από τους εικονομάχους, και επίσης διανυκτέρευσαν στην προστατευμένη κοιλότητα του πλατάνου.

Ο ναός έχει μήκος γύρω στα 8 μ., πλάτος περίπου 3 μ. και χωρητικότητα 15 ατόμων στον κυρίως ναό ή 20 ατόμων σε όλο τον χώρο. Μικρή είσοδος ανοίγεται στη βορειοδυτική πλευρά του, και ένα παράθυρο ακριβώς απέναντί της. Στο εσωτερικό του υπάρχει μικρό τέμπλο με δύο κίονες που σχηματίζουν την Ωραία Πύλη, ενώ σε ύψος περίπου 3 μ. από το έδαφος δεσπόζει η εικόνα της Παναγίας.

Ο ναός εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου και υπάγεται στην Ι. Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Πηγή :  www.religiousgreece.gr

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΙΑΣ


Chat