ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Ο Προφήτης Ηλίας είναι μετόχι της ιερής Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους. Βρίσκεται στην Κατερίνη, σε απόσταση 3χλμ. από το χωριό Λιβάδι που βρίσκεται στον Κολινδρό.

Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για το χωριό Λιβάδι ανάγεται στα 1761, όπως φαίνεται από τα έγγραφα του ιεροδικείου της Βέροιας. Στα τέλη του 18ου αιώνα ο οικισμός αγοράστηκε από πλούσιους Έλληνες, οι οποίοι ζούσαν στις παροικίες της παραδουνάβιας ζώνης. Ο τόπος και η γύρω περιοχή τέθηκαν στην κυριότητα της ιερής Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους. Έπειτα από λίγο καιρό οικοδομήθηκε το μεγαλοπρεπές Μετόχι, το οποίο διασώζεται μέχρι σήμερα.

Το Λιβάδι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν τσιφλίκι και στις αρχές του εικοστού αιώνα είχε 100 Χριστιανούς κατοίκους.

Ο ναός έχει εντοιχισμένη επιγραφή με χρονολογία 1835, που συμπεραίνεται ότι είναι και το έτος ίδρυσης. Κτίτωρ του μετοχιού φέρεται ο μοναχός Αυξέντιος, ο οποίος εκοιμήθη το 1850. Είναι ρυθμού βασιλικής, αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία. Εορτάζει στις 20 Ιουλίου.

Ανακαινίσθηκε το 1982 από τον Ιερομόναχο Γρηγόριο Μιχαηλίδη της Μονής Οσίου Γρηγορίου. Ο ναός είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια παλιού ειδωλολατρικού ναού του θεού Απόλλωνα.

Το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία συγκεντρώνει πολλούς προσκυνητές. Στο κέντρο του χωριού ενδιαφέρων είναι και ο ναός του Αγίου Νικολάου που είναι και ο προστάτης του χωριού. Επίσης στο χωριό υπάρχει «κονάκι» με ναό αγιογραφημένο, αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου του 14ου αιώνα.

Πηγή: www.el.wikipedia.org, Βιβλίο «Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια», Δημητρίου Θ. Κόκορη

ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ


Chat