ΓΙΟΡΤΗ ΑΓ. ΕΥΜΕΝΙΟΥ & ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΚΟΥΔΟΥΜΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Περιγραφή

ΓΙΟΡΤΗ ΑΓ. ΕΥΜΕΝΙΟΥ & ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΚΟΥΔΟΥΜΑ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Για την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, γιορτή των Αγίων Ευμενίου και Παρθενίου, έχουμε οργανώσει μία μονοήμερη εκδρομή στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουδουμά. Οι αυτάδελφοι Άγιοι Παρθένιος και Ευμένιος, προερχόμενοι από τη Μονή Οδηγητρίας, επανίδρυσαν τη Μονή, δίνοντας νέα πνοή στον μοναχισμό, όχι μόνο του Κουδουμά, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Θα αναχωρήσουμε νωρίς το πρωί από το Ηράκλειο με κατεύθυνση προς νότο. Κατά την κατάβασή μας από τα Αστερούσια Όρη στον πρόσφατα επισκευασμένο δρόμο, η θέα στη θάλασσα και το πευκοδάσος του Κουδουμά είναι εκπληκτική. Φτάνοντας στο παραθαλάσσιο ανδρικό Μοναστήρι της Παναγίας, θα θαυμάσουμε τη συνύπαρξη του υπέροχου μοναστηριακού συγκροτήματος με την άγρια φυσική ομορφιά του τοπίου. Θα συμμετάσχουμε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά από την οποία θα προσφερθεί μοναστηριακό κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές.

Στο Καθολικό της Μονής θα έχουμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κουδουμιανής καθώς και πολλά άγια λείψανα. Παράλληλα θα γνωρίσουμε την ιστορία αυτού του απομακρυσμένου Μοναστηριού, που δικαίως έχει ονομαστεί «Άγιον Όρος της Κρήτης». Το όνομα «Κουδουμάς» πιθανόν προέρχεται από τον αρχικό ιδρυτή της Μονής, αν και υπάρχει και η θεωρία που αναφέρει ότι οφείλεται στο φυτό κουδουμαλιά. Αν και είναι άγνωστη η εποχή ίδρυσης της Μονής, οι πηγές επιβεβαιώνουν ότι τον 14ο αι. όχι μόνο λειτουργούσε, αλλά διέθετε και σχολείο. Η αναφορά αυτή είναι η μοναδική έως και τα τέλη του 19ου αι., όταν, μετά από μακρά περίοδο εγκατάλειψης, κατά την οποία όμως δεν εξέλιπαν οι ασκητές και οι αναχωρητές στην γύρω περιοχή, η Μονή επανιδρύθηκε από τους Οσίους Ευμένιο και Παρθένιο.

Στη γύρω περιοχή διασώζονται διάσπαρτα, στο βουνό και το φαράγγι, πολυάριθμα σπήλαια, σε πολλά από τα οποία αποσύρονται και προσεύχονται οι μοναχοί, ενώ πολλά έχουν διαμορφωθεί σε ξωκλήσια. Από τη Μονή ξεκινάει ένα μονοπάτι που καταλήγει στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου και άλλο ένα που καταλήγει στον Αββακόσπηλιο, τα οποία θα μπορέσει να επισκεφτεί όποιος θέλει. Το μεσημέρι θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την εορταστική μοναστηριακή φιλοξενία στην τράπεζα της Μονής. Έχοντας λάβει την ευλογία των Αγίων Πατέρων και έχοντας χαρεί την ομορφιά της φύσης, θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής στο Ηράκλειο το απόγευμα.

Τιμή ανά άτομο: 30 €

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “ΓΙΟΡΤΗ ΑΓ. ΕΥΜΕΝΙΟΥ & ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΚΟΥΔΟΥΜΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discount:

Special offer