ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΜΠΕΛΑΚΙΟΥ – ΓΕΝΕΣΙΟΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Η Ι. Μονή Αμπελακίου βρίσκεται σε μια χαράδρα νοτιοανατολικά του Ταϋγέτου κοντά στο χωριό Λογκανίκο. Απέχει 50 χλμ. από την Τρίπολη και 50 χλμ. από την Σπάρτη. Είναι κτισμένη μέσα σε μια σπηλιά κάτω από έναν βράχο. Στην πρώτη κορυφή του υψώνεται σταυρός, ενώ στη δεύτερη βρίσκεται ο ναός της Αναλήψεως.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας βρέθηκε σε μια σπηλιά και έφερε την ονομασία «Παναγιά η Μακελαρίτισσα». Θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Την ανακάλυψε ασκητής μοναχός, η Μονή του οποίου είχε καταστραφεί από τους Τούρκους και ασκήτευε στην σπηλιά. Τα οστά του φυλάσσονται στην Αγία Τράπεζα του ναού της Αναλήψεως, ενώ γύρω από την σπηλιά υπάρχει ένα αμπέλι εξ΄ού και η ονομασία του μοναστηριού. Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου και συγκεντρώνει πλήθος πιστών.

Στη Μονή υπάρχει μνημείο υπέρ των πεσόντων. Υπάρχει επίσης το εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου του Μυροβλήτη, καθώς και οι ναοί του Αγ. Νεκταρίου και του Αγ. Σάββα. Η Μονή διαθέτει ξενώνα που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Υδροδοτείται από πηγή, η οποία αναβλύζει στην ανατολική πλευρά της κορυφής.

Η Ι. Μονή έγινε γνωστή για τα αναρίθμητα θαύματα της Παναγίας. Ο δρόμος προς τη Μονή είναι βατός. Η Ι. Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ


Chat