ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΣΑΪΚΑΣ

Στη διαδρομή προς Άγραφα στα όρια των νομών Καρδίτσης και Ευρυτανίας σε μια κατάφυτη από έλατο πλαγιά στέκει εδώ και αιώνες το μοναστήρι της αγ. Τριάδος Σάικας, της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Η ίδρυση της Μονής μας είναι άγνωστη. Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε, είναι η κτητορική επιγραφή και η χρονολόγηση μερικών εικόνων. Το σημερινό καθολικό ανάγεται στις αρχές του 16ου αιώνα σύμφωνα με χρονολογία που αναγράφεται στην εφέστιο εικόνα της αγ. Τριάδος. Η αγιογράφηση έγινε το 1641 «διά χειρός ευτελούς Ιω(άννου) και ετέρου Ιω(άννου)», οι οποίοι αγιογράφησαν και τα μοναστήρια της Σπινάσας (1651) και του Τροβάτου (1644).

Το Καθολικό, ο ναός της αγ. Τριάδος, έχει μήκος 10 μ., πλάτος 6 μ. και ύψος 4 μ., πετρόκτιστο με κεραμοσκεπή, τυγχάνει κατάγραφο και είναι χωρισμένο σε 3 μέρη: α΄) η Λιτή, β΄) ο κυρίως Ναός και γ΄) το Ιερό Βήμα.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού καθώς αποτελούσε καταφύγιο των κυνηγημένων υποδούλων. Εδώ συγκεντρώθηκε το σώμα του Κώστα Βελή (Στεργιόπουλου) από το Κερασοχώρι, ο οποίος ξεσήκωσε την περιοχή στα όπλα με τη γνωστή επαναστατική του προκήρυξη.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής λειτούργησε στο χώρο της Μονής νοσοκομείο για τους Ιταλούς αιχμαλώτους.

Η Μονή πανηγυρίζει επισήμως την Δευτέραν του αγ. Πνεύματος, και την 26ην Νοεμβρίου εκάστου έτους, εορτή του οσίου Στυλιανού του Παφλαγόνος η κάρα του Οποίου λαμπρύνει τη Μονή και αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό και πηγή ιαμάτων.

Σήμερα η Μονή ανακαινίζεται και συν Θεώ θα καταστή εκ νέου ο πνευματικός φάρος όλων των αγραφιωτών, οι οποίοι ανέκαθεν της απένειμαν τιμή και σεβασμό για την προσφορά της.

Ἀπολυτίκιον Πεντηκοστῆς. Ἦχος πλ. δ΄.

Εὐλογητὸς εἶ, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ πανσόφους τοὺς ἁλιεῖς ἀναδείξας, καταπέμψας αὐτοῖς τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, καὶ δι’ αὐτῶν τὴν οἰκουμένην σαγηνεύσας, φιλάνθρωπε, δόξα σοι.

 

Πηγή: imthf.gr

ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Chat