ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΑΝΩ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Στην ορεινή Κορινθία, σε μια καταπράσινη περιοχή κοντά στα Άνω Τρίκαλα, βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Βλασίου.

Απέναντι από τη σημερινή θέση του μοναστηριού και σε απόσταση 500 μ., υψώνεται ένας πελώριος βράχος. Στο βράχο αυτό υπάρχει μια μεγάλη σπηλιά. Σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στη σπηλιά αυτή κάποιος χριστιανός βρήκε την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Βλασίου γύρω στα 1400. Από τότε η περιοχή αποτελεί ίσως το σημαντικότερο προσκύνημα του Αγίου Βλασίου της Μ. Ασίας, στην Ελλάδα.

Αργότερα λόγω της εύρεσης της ιεράς εικόνας, κτίστηκε ένας μικρός ναός στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Μονή. Το Καθολικό του μοναστηριού είναι του 17ου αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας η μονή, η οποία είχε σχέση με την οικογένεια των Νοταραίων, λειτουργούσε ως σημαντικό πνευματικό κέντρο για την περιοχή. Μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν ανδρικό μοναστήρι, ενώ σήμερα εγκαταβιώνει γυναικεία αδελφότητα, υπό την καθοδήγηση της Ηγουμένης Ευφροσύνης.

Πανηγυρίζει στις 11 Φεβρουαρίου, στην εορτή του Αγίου Βλασίου και στις 14 Σεπτεμβρίου, του Τιμίου Σταυρού, που τυγχάνει να είναι και η ημερομηνία ευρέσεως της εικόνας του Αγίου.

Η Ι. Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, Σικυώνως, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους.

Πηγή : www.monastiria.gr

ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


Chat