ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΣΤΡΑΤΙΑΣ

Η Μονή των Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς ιδρύθηκε γύρω στα 1500. Βρίσκεται εντός της Παλαιοπόλεως (αρχαιολογική περιοχή). Στα δυτικά της Μονής βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου Δωρικού ναού της Αρτέμιδος (590-580 π.χ.). Η Μονή κτίστηκε στα ερείπια μιας Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του 5ου αι. Για το κτίσιμό της χρησιμοποιήθηκαν υλικά τόσο από τον παλαιό χριστιανικό ναό όσο και από τον αρχαίο ναό.

Ήταν από τις ευπορότερες γυναικείες Μονές και εκεί μόνασαν κατά την διάρκεια της Λατινοκρατίας γυναίκες από τις ανώτερες τάξεις της Κέρκυρας. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί ένα αξιόλογο μνημείο με σημαντικές εικόνες βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής. Το έτος 1797, όταν οι Γάλλοι Δημοκρατικοί κατέλαβαν την Κέρκυρα, σε ένα τμήμα της Μονής εγκατέστησαν την στρατιωτική τους φρουρά και μερικά κελιά χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιωτικές φυλακές. Στη βόρεια εξωτερική πύλη της Μονής υπάρχει ένθετο οικόσημο του Άγγλου Αρμοστή Μαίτλανδ με επιγραφή που αναφέρει την επιστροφή της Μονής στην πρότερη κατάστασή της, από τη δήμευση των Γάλλων.

Το 1915 η Μονή υπέστη σοβαρές ζημιές από φωτιά, η οποία κατέστρεψε το ένα τρίτο των κελιών της. Επίσης σημαντικές ζημιές προξενήθηκαν κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου από τους ιταλικούς και γερμανικούς βομβαρδισμούς. Τα τελευταία χρόνια η Μονή έχει ανακαινισθεί και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς εορτάζει το Α΄ Σάββατο της Μ. Τεσσαρακοστής.

Στην αδελφότητα υπάρχουν μοναχές από τη Ρουμανία. Ο δρόμος για τη Μονή είναι βατός. Η Ιερά Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.

Πηγή : golden-greece.gr , Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια του Δημητρίου Θ. Κόκορη

ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Chat