ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΣΣΗΣ

Το ανδρικό μοναστήρι της Παναγίας Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα ιδρύθηκε το 1225, μολονότι το κτίσμα που σήμερα βλέπει ο επισκέπτης είναι νεότερο της εποχής της Τουρκοκρατίας.

Τα πρώτα κτίσματα φαίνεται ότι ήταν μέρος παλαιότερης οχύρωσης κάστρου, από όπου και το όνομα “Παλαιοκαστρίτσα”. Καταστράφηκε από τους Γενοβέζους το 1403. Ξανακτίστηκε το 1469 και καταστράφηκε εκ νέου το 1537 από τους Τούρκους. Το 1572 ξανακτίστηκε και διατηρείται έως σήμερα με αρκετές προσθήκες και επισκευές, όπως η βόρεια είσοδος του 1722.

Αφορμή για το κτίσιμο της Μονής υπήρξε η εύρεση της ιερής εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τον 19ο αιώνα κέντρισε το ενδιαφέρον των Άγγλων αρμοστών του νησιού, οι οποίοι διάνοιξαν δρόμο για την πρόσβαση στην Παλαιοκαστρίτσα.

Το μοναστήρι διαθέτει μουσείο με βυζαντινές-μεταβυζαντινές εικόνες και μια συλλογή από ιερά άμφια, ιερά βιβλία, καθώς και θρησκευτικά κειμήλια και σκεύη.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή μετά το Πάσχα.

Η Ι. Μονή Παλαιοκαστρίτσας απέχει 25 χλμ. βορειοδυτικά από την πόλη της Κέρκυρας και είναι χτισμένη σε τοποθεσία με υπέροχη θέα, στην δεξιά πλευρά του κόλπου της Παλαιοκαστρίτσας. Αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό εξαιτίας της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, που το περιβάλλει.

Διαθέτει ξενώνα και ο δρόμος για τη Μονή είναι βατός. Η Ιερά Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.

Πηγή : www.monastiria.gr, Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια του Δημητρίου Θ. Κόκορη

 

ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Chat