ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΣΣΩΠΙΑΣ

Η όμορφη Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κασσωπίτρας (ή Κασσωπίας), με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, βρίσκεται σε μια γνωστή περιοχή της Κέρκυρας, το «Φιγαρέτο» στο Κανόνι, στη νότια πλευρά της πόλης.

Η ίδρυση της Μονής υπολογίζεται στα 1530. Κατά το έτος 1754 η ιδιοκτησία της ναού της Παναγίας μεταβιβάζεται στον ιερέα Κοσμά Φίλιο, ευγενή, του οποίου η οικογένεια ήταν γραμμένη στο «Libro D’oro» της Κέρκυρας. Ο κληρονόμος του, Αναστάσιος Φίλιος πωλεί τον ναό το έτος 1820 στον Ιερομόναχο Νικόλαο Πατρίκιο εκ Κεφαλληνίας.

Το 1850 ο ναός περνά στον ευλαβή Ηπειρώτη Ιερομόναχο Γεννάδιο. Ο άγιος γέροντας Γεννάδιος οραματίζεται τη δημιουργία γυναικείας Ιεράς Μονής. Έπειτα κτίζει τα κτίρια του κοινοβίου. Ο τάφος του οσίου βρίσκεται σήμερα στη Μονή.

Κατά τον 20ο αιώνα, η μονή της Κασσωπίτρας προσαρμόστηκε ως μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς. Από το έτος 1991, με απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας μετετράπη σε ανδρική Μονή.

Στην Ι. Μονή εκτίθενται προς αγιασμό των πιστών λείψανα των ακόλουθων Αγίων: Άγιος Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος, Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, Άγιος Μακάριος ο Καλογεράς, Άγιος Νέος Οσιομάρτυρας Γεδεών ο Καρακαλληνός, Άγιος Νέος Οσιομάρτυρας Φιλούμενος ο Ιεροσολυμίτης, Άγιος Λέοντος Επίσκοπος Κατάνης, Άγιος Απόστολος Φίλιππος, Άγιος Οσιομάρτυρας Κοσμάς του Πρώτου του Αγίου Όρους, Άγιος Νικηφόρος ο Λεπρός, Άγιος Επιφάνιος Επίσκοπος Κύπρου, Άγιος Ευθύμιος ο Νέος του εν Περιστεραις, Άγιος Παντελεήμων, Άγιος Βασίλειος Επίσκοπος Αμασείας, Άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης, Άγιος Λουκάς ο Ιατρός κα των Αγίων Ιεροσολυμιτών Πατέρων των υπό των Περσών αναιρεθέντων το 614 μ.Χ. εκ των Ιερών Μονών Αγίου Σάββα, Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου και Χοζεβά.

Επίσης, υπάρχει τεμάχιο από το Τίμιο Ξύλο, Λίθος από το όρος Θαβώρ και Λίθος από τον Πανάγιο Τάφο. Ακόμη, στη μονή λειτουργούν σκευοφυλάκιο και λαογραφικό μουσείο.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 8 Μαΐου (σε ανάμνηση της θαυματουργικής αναβλέψεως του άδικα τυφλού Στεφάνου, θαύμα το οποίο τέλεσε η Παναγία στο ναό της, το έτος 1530), στις 21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου) και στις 7 Φεβρουαρίου (μνήμη του Αγίου Παρθενίου Λαμψάκου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονή βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου, ενώ απέχει 200 περίπου μέτρα από το Κανόνι, που προσφέρει υπέροχη θέα προς το μοναστήρι της Παναγίας των Βλαχερνών και το Ποντικονήσι.

Η Μονή είναι επισκέψιμη καθημερινά. Ο δρόμος είναι βατός, καλός. Η Ιερά Μονή υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.

Πηγή : www.monastiria.gr, Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια του Δημητρίου Θ. Κόκορη

ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Chat