ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΛΟΓΡΑΙΩΝ

Στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας και πολύ κοντά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού βρίσκεται η Ιερά Μονή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλογραιών, που ιδρύθηκε το 1796 από τον Καλαματιανό Ιερομόναχο και Δάσκαλο Γεράσιμο Παπαδόπουλο (1763-1844). Πρόκειται για γυναικείο μοναστήρι με πολλές μοναχές και μεγάλη κοινωνική προσφορά στην πόλη της Καλαμάτας.

Το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στους Αγίους Μεγάλους Βασιλείς και Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη και είναι κτισμένο επάνω σε ερειπωμένο Ναό του 13ου αιώνα, όπως μαρτυρεί η δεξιά εξωτερική πλευρά του Αγίου Βήματος. Από τις τοιχογραφίες σώζεται η Άκρα Ταπείνωση στην Πρόθεση, ενώ η τελευταία ριζική ανακαίνιση του Ναού αυτού έγινε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986.

Το μοναστήρι των Καλογραιών με τη χαρακτηριστική αυτή ονομασία του, που προβάλλει το γυναικείο μοναχισμό, έχει σύνδεσμο άρρηκτο με την ιστορία της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα, αφού κατά τη διάρκεια των 200 και πλέον ετών λειτουργίας του, πρόσφερε πνευματικό καταφύγιο σε εκατοντάδες νέα κορίτσια πού ασπάσθηκαν το μοναχικό βίο, καθώς και ζεστή αγκαλιά σε πολυάριθμα ορφανά και εγκαταλειμμένα παιδιά. Σημαντική ήταν η προσφορά της Μονής και μετά την Κατοχή για αρκετά χρόνια και πρόσφατα στην δοκιμασία των σεισμών, οι Καλόγριες του Αγίου Κωνσταντίνου κυριολεκτικά αναλώθηκαν επί καθημερινής βάσεως και για ένα χρόνο περίπου, να παρασκευάζουν φαγητό στην αυλή της Μονής για εκατοντάδες ανθρώπους.

Εκείνο όμως, που καταξίωσε το μοναστήρι των Καλογραιών τόσο πανελληνίως όσο και διεθνώς, ήταν η καλλιέργεια και κατεργασία του μεταξιού ώστε ν’ ανθίσει και να καρποφορήσει η μεταξοϋφαντική τέχνη και τα μεταξωτά κεντητά άμφια, τα τραπεζομάντηλα, οι κουρτίνες και κυρίως το μεταξωτό Καλαματιανό μαντήλι, πού γεννήθηκε στο μοναστήρι αυτό. Η Μονή βραβεύθηκε πολλές φορές με επίσημα βραβεία και επαίνους για το γνωστό Καλαματιανό μαντήλι και τα άλλα υφαντά.

Η Ιερά Μονή έχει Σκευοφυλάκιο-Μουσείο, στο οποίο φυλάσσονται ιερά Λείψανα αγίων, ιερά σκεύη, άμφια, πολύτιμες εικόνες και τμήμα παλαιού τέμπλου, ενώ υπάρχει και πλούσια βιβλιοθήκη. Εκτός του Καθολικού έχει και δεύτερο Ναό στην κεντρική αυλή της, αφιερωμένο στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Για το λόγο αυτό πανηγυρίζει εκτός από τις 21 Μαΐου, και στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το μοναστήρι ανήκει εκκλησιαστικώς στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας.

Πηγή : www.monastiria.gr

ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Chat